December 15, 2009

အႏၱရာယ္ကင္း လိေမၼာ္သီး တုတ္ထိုး မီးဖုတ္

လိေမၼာ္သီးကို  တုတ္နဲ႕ထိုးျပီး မီးဖုတ္စားရတဲ႕အေႀကာင္းက “ အႏၱရာယ္ကင္း” အတြက္ ပါတဲ႕။
ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ ခါဂါ႕၀ါခရိုင္ မွာရွိတဲ႕ “ရွိရိုတိုရိ ဂ်င္းဂ် ”လို႕ ေခၚတဲ႕ ဘုရားေက်ာင္းမွာ ဆိုရင္ ဒီဇင္ဘာလ ေရာက္ရင္ လိေမၼာ္သီး မီးဖုတ္ပဲြ ကို က်င္းပေလ႕ရွိႀကပါတယ္။ တစ္ႏွစ္ကုန္လို႕ ဘုရားစင္ရွင္းလင္းတဲ႕ အခါမွာ ထြက္လာတဲ႕ ပိုက္ဆံစကၠဴအေဟာင္းတို႕ အပ္ခ်ည္တို႕လိုပစၥည္းေတြကုိ အခ်င္း၂မီတာေလာက္ရွိတဲ႕ က်င္းကိုတူးျပီး အဲဒီထဲ ထဲ႕ျပီးမီးရွိဳ႕ပါတယ္။ ဘုရားစင္ကရတဲ႕ အမိွဳက္ေတြကို ရွင္းလင္းမီးရွိဳ႕တဲ႕ မီးနဲ႕ ဖုတ္တဲ႕ လေမၼာ္သီး ေတြကိုစားရင္ ေနာက္လာမယ္႕ႏွစ္သစ္မွာ က်န္းမာျပီး ေရာဂါကင္းရွင္းတယ္ ဆိုတဲ႕ အယူအဆနဲက ရိုးရာထံုးတမ္းစဥ္လာ အရ က်င္းပႀကပါတယ္တဲ႕။ ဒီႏွစ္မွာလည္း လူ ၃၀၀၀ေလာက္  ဒီပဲြကို လာေရာက္သြားႀကတယ္လို႕ သိရပါတယ္။ အနီးေဒသက ဘုရားဖူးလာသူေတြက ဘုရားေက်ာင္းအ၀င္က ဆုိုင္ေတြမွာ ၈လံုးတစ္ေခ်ာင္းသီထားတဲ႕ လိေမၼာ္သီး တုတ္ထိုးေတြကို ၀ယ္၊ ဘုရား၀တ္ျပဳ၊ က်င္းထဲမွာ မတူးေအာင္ကင္ ၊ အေရာင္ေကာင္းေကာင္းတက္လာျပီဆိုတာနဲ႕ အိမ္ကိုအျမန္ျပန္ျပီး မိသားစုနဲ႕အတူ ဆုေတာင္းရင္း လိေမၼာ္သီးမီးဖုတ္ကို အတူစားႀကပါတယ္တဲ႕။
ကၽြန္မတို႕ ျမန္မာျပည္မွာ လိေမၼာ္သီးဆုိရင္ အေအးအေနနဲ႕ပဲ စားတယ္လို႕ သေဘာေပါက္ထားပါတယ္။ မသကာ မီးနဲ႕အပူေပးတယ္ပဲထားအုန္းေတာ႕  လိေမၼာ္ယို၊ ေက်ာက္ေက်ာ၊ ကိတ္မုန္႕တို႕ ထဲမွာ ထဲ႕ျပီးစားတာေလာက္ပဲလို႕ထင္ပါတယ္။ ဒါေႀကာင္႕ လိေမၼာ္သီးကို အပူအေနနဲ႕ စားရေသာက္ရတာ ကၽြန္မအတြက္ကေတာ႕ ထူးဆန္းေနပါတယ္။ အဲဒီလို ရိုးရာပဲြမွ မဟုတ္ပဲနဲ႕  ပံုမွန္ အစားအေသာက္အေနနဲ လိေမၼာ္သီးကို အပူအေနနဲ႕စားသံုးႀကပါေသးတယ္။ ကၽြန္မစားဘူးေသာက္ဘူးတဲ႕ လိေမၼာ္သီးကို အပူေပးစားနည္းကေတာ႕ (ေသာက္နည္းလို႕ပဲေျပာရမယ္ထင္ပါရဲ႕)  လိေမၼာ္သီးပ်ားရည္ပါ။

ေအးတဲ႕ ရာသီမွာ ခံတြင္းပ်က္၊ ရင္ျပည္႔ရင္ကယ္၊ အေအးမိခ်င္သလိုျဖစ္တဲ႕ အခါေတြမွာ ေသာက္ႀကပါတယ္။
လိေမၼာ္သီး ညွစ္ထားတာကို အိုးထဲထဲ႕ ေရေႏြးအနည္းငယ္ထဲ႕ ပ်ားရည္ သင္႔ရံု (လိေမၼာ္သီး ရဲ႕ အခ်ဥ္ဓါတ္ကို လိုက္ျပီး) ထဲ႕ျပီး မီးဖိုေပၚတင္၊ ပြက္စျပဳရင္ မီးဖိုေပၚကခ်ျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။

ပ်ားရည္နဲ႕ လိေမၼာ္သီးတို႕ရဲ႕ သင္းပ်ံ႕တဲ႕ ရနံ႕၊ မခ်ိဳမခ်ဥ္နဲ႕ အရသာယဥ္ယဥ္ကေလးက ခပ္ေႏြးေႏြးအပူခ်ိန္နဲ႕ လည္ေခ်ာင္းကိုျဖတ္ျပီး ဗိုက္ထဲကို၀င္သြားတာ တကယ္ကို ရင္ေခ်ာင္ျပီး လန္းဆန္းေစပါတယ္။
ကိုးကား
http://www.shikoku-np.co.jp/kagawa_news/locality/photo.aspx?id=20081209000102&no=1
http://www.shikoku-np.co.jp/kagawa_news/locality/photo.aspx?id=20071208000359&no=1
http://cookpad.com/recipe/315811

4 comments:

ကိုမ်ဳိး (အညာေျမ) said...

မဂၤလာပါ..
လိေမၼာ္သီး ကို တုတ္နဲ႕ထိုးျပီး မီးနဲ႕ဖုတ္တာ.. လိေမၼာ္သီး မီးဖုတ္မစားရခင္ လူပါ မီးဖုတ္ျပီးသား ျဖစ္ေတာ့မယ္။ (ဒုတိယ ဓာတ္ပံုကို ေသခ်ာၾကည့္ပါလား... ဟုိ..တစ္ေယာက္... ဖုတ္ျပီးသား ျဖစ္ေတာ့မယ္ :) ...

ေအာ္.. ကိုယ့္အရပ္..ကိုယ့္ဓေလ့.. ကိုယ့္ယံုၾကည္မွဳနဲ႕ ဆုိေတာ့ လိေမၼာ္သီး မီးဖုတ္ျပီး စားတာ အရသာ တစ္မ်ဳိးေတာ့ ရွိမယ္ဗ်။ တခါမွေတာ့ မစားဘူးဘူး။ ဖုတ္စားၾကည့္အံုးမယ္ (လိေမၼာ္သီး :)......

ဒီမွာေတာ့ တရုပ္ေတြ စာရြက္ေတြကိုဘဲ မီးရွိဳ႕တာ အခန္းတံခါးေတြကို ပိတ္ထားရတယ္။ မီးခုိးေတြ ၀င္လို႕ေလ။ လိေမၼာ္သီးကိုေတာ့ မဖုတ္ၾကပါဘူး။ မီးဖုိနားမွာ ဒီအတုိင္း ထားခဲ့ၾကတယ္။
...............
စကားမစပ္... ေက်ာကၠာရြာက ယြန္းထည္ပစၥည္းေလးေတြ ရဲ႕ ပံုေတြကေတာ့ အင္တာနက္မွာ အမ်ားသားေတြ႕ရတယ္။ copy လုပ္ခြင့္ မေပးတဲ့ ဆုိဒ္ကမ်ားေနလို႕ မတင္ဘဲ ထားခဲ့တာ။..
............

ခင္မင္ေလးစားစြာျဖင့္
ကိုမ်ဳိး

win latt said...

တစ္ႏိုင္ငံတစ္မ်ိုးစီ ေတြ႔ရတယ္ေနာ္။ဒီႏိုင္ငံမွာလဲ အသက္ၾကီးအဖိုးအဖြား အရြယ္ေတြ က်န္းမာေရး ေကာင္းေအာင္။အသက္ရွည္ေအာင္ဆိုျပီး အသုဘ အေခါင္းထဲတစ္ေယာက္တလဲစီ ဝင္အိပ္ၾကတာ ေတြ႔ ဖူးတယ္ဗ်။ ညဖက္မီးအေမွာင္ခ် ဖေယာင္းတိုင္ေတြထြန္း ေခါင္းတလားပတ္ခ်ာလည္မွာ ဝိုင္းထိုင္ၾကျပီး တစ္ေယာက္တလဲစီဆုေတာင္းၾက။ ျပီးေတာ့ ေခါင္းတလားထဲဝင္အိပပ္ၾကနဲ႔ ေတြ႔ဘူးတယ္။
အခုလို ဂ်ပန္ဗဟုသုတေတြ တစ္ေလွၾကီးရွိတဲ႔ဘေလာ့ကို လင့္ယူထားလိုက္မယ္ေနာ္။
သုခီအတၱာနံ ပရိဟရႏၱဳ...

SHWE ZIN U said...

ဟဲ..ဟဲ လိေမာ္သီး မီးဖုတ္တဲ႕ စားၾကည္႕အုန္းမယ္
လိေမာ္ရည္ နဲ႕ ပ်ားရည္ နဲ႔ ေရာၿပီး မီးနဲ႕ က်ဳိတာေတာ႔ အေအးမိရင္ ေသခ်ာကို လုပ္စားမယ္
ဗဟုသုတ အတြက္ေက်းဇူး
ဒါေပမဲ႔ က်ေနာ္တို႕ ငယ္ငယ္က အညာမွာ မီးလႈံရင္ ေမေမ က အေျခာက္လွန္းထားတဲ႔ လိေမာ္ခြံေတြ မီးထဲကို ထည္႕တယ္ အနံက ေမႊးတယ္
ေကာင္းမွာပါ

ေရႊျပည္သူ said...

အစ္မေရ... ထူးထူးဆန္းဆန္း ဗဟုသုတရစရာေတြ ဖတ္ရျပန္လို႔ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ း) ညီမက လိေမၼာ္သီးသိပ္မႀကိဳက္ေပမယ့္ အစ္မေျပာတဲ့ အပူစားနည္း(ေသာက္နည္း)ေလးနဲ႔ေတာ့ စားၾကည့္ခ်င္တယ္။ ပ်ားရည္ပါတယ္ဆိုလို႔ (အစ္မကေတာ့ အခ်ိဳႀကိဳက္ျပန္ၿပီလို႔ ရယ္မလားမသိဘူး း))