December 8, 2009

ေရႊတံုးေငြတံုးကိုစားသံုးျခင္း

ဖက္ထုပ္ ဆိုတာ ေရႊတံုး ေငြတံုး ကေနလာတာကိုး

ျမန္မာလို ဖက္ထုပ္ လို႕ေခၚတဲ႕ တရုပ္အစားအစာ  ကို သိႀကသူ၊ ႀကိဳက္ႀကသူ မနည္းပါဘူး။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ႕ ဖက္ထုပ္ေႀကာ္ ဖက္ထုပ္ဆီခ်က္ ကေတာ႕ ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြဆိုင္ေတြနဲ႕ တရုပ္စားေသာက္ဆို္င္ေတြ၊ တရုပ္တန္းတို႕မွာ ၀ယ္ယူစားေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။


ဖက္ထုပ္ကို တရုပ္လူမ်ိဳးေတြ ႏွစ္သစ္ကူးအခ်ိန္မွာ အိမ္တို္င္္းလိုလုိမွာလုပ္စားႀကတယ္လို႕သိရပါတယ္။

ဖက္ထုပ္ လုပ္ပံုကေတာ႕ ႏွဲထားတဲ႕ ဂ်ံဳကို လက္တ၀ါးစာ အျပားကေလးလုပ္ျပီး၊ အသား၊ ပုဇြန္၊ ႀကက္သြန္မိတ္ မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ ဌာပနာအျဖစ္ထည္႔ျပီး  ထုပ္ရတာျဖစ္ပါတယ္။ ဖက္ထုပ္ကို အျပဳတ္၊ အေႀကာ္၊ အမိ်ဳးမ်ိဳးခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။


တရုပ္အမ်ိဳးသမီးမ်ား အခ်က္အျပဳတ္ကၽြမ္းက်င္မွဳကို ဖက္ထုပ္၊ ထုပ္ပံုကိုႀကည္႔ျပီး သိႏိုင္တယ္လို႕လည္းဆိုပါတယ္။စိတ္၀င္စားစရာေကာင္းတာက ဖက္ထုပ္ပံုက အမွတ္တမဲ႕ အေနနဲ႕ ဒီလိုပဲ ႀကည့္ေကာင္းေအာင္ ထြင္ျပီးထုပ္ထားတယ္လို႕ထင္ခဲ႕ပါတယ္။


 ဒီဖက္ထုပ္ရဲ႕ နဂိုမူလပံုစံက  တရုပ္လူမ်ိဳးေတြ ေရွးေခတ္က ေငြေႀကးအျဖစ္ သံုးခဲ႕တဲ႕ ၊ေရႊတံုး၊ ေငြတံုး ေလးေတြကို ပံုစံယူထားတာလို႕သိရျပီး၊ အတိတ္နမိတ္ေကာင္းေအာင္ တရုပ္ႏွစ္သစ္ကူးမွာ သူ႕ကို စားႀကတယ္ဆိုတဲ႕ စိတ္၀င္စားစရာအေႀကာင္းကို သိရပါေတာ႕တယ္။

ဖက္ထုပ္ dumpling ကို ႏို္င္ငံေပါင္းစံု ေဒသေပါင္းစံုမွာ ပံုစံမ်ိဳးစံု အေခၚအေ၀ၚ အမ်ိဳးမ်ိဳး နဲ႕ စားေသာက္ပံုမ်ိဳးစံုေတြ႕ရပါတယ္။


အသင္႔စားသံုးႏိုင္တဲ႕ အေအးရိုက္ထားတဲ႕ ဖက္ထုပ္မ်ိဳးစံုကိုလည္း ၀ယ္ယူစားသံုးႏိုင္သလို၊ ဆိုင္မွာ ပူပူေႏြးေႏြး စားေသာက္တာကလည္း တစ္မ်ိဳး အရသာရွိလွပါတယ္။  အခ်ိန္ရ၊ လမ္းႀကံဳရင္ ဖက္ထုပ္စား လိုက္အုန္းမယ္။
 

ဓါတ္ပံုမ်ားကူးယူရာေနရာ
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%82%AE%E3%83%A7%E3%83%BC%E3%82%B6

4 comments:

win latt said...

ကိုရီးယားမွာလဲ ခံုခံုမင္မင္စားသံုးၾကတယ္ဗ်။
စားလို႔လဲေေကာင္းပါ့။
စီကာပတ္ကံုး ေရးတတ္တယ္...။
ဘက္စံုေတာ္ပါေပ့...။
ခ်ဴကာဟမ္နိသာ...။

ေတာင္ေပၚသား said...

ဂ်ံဳနဲ႔ေခါက္ဆြဲကို အဓိကစားတဲ့ ေျမာက္ပိုင္းသားေတြသာ နွစ္သစ္ကူးမွာ ဖက္ထုပ္ စားဳကတာပါ။ အျခားေဒသက တရုတ္ေတြမွာေတာ့ ဒီလို အေလ့အထ မရွိပါဘူး။

Myanmar Good Knowledg Co., Ltd said...

ကိုေတာင္ေပၚသားေရ၊
အခုလို လိုအပ္တာေျပာျပေပးတာေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ေနာင္ကုိလည္း လာလည္ဘို႕ ဖိတ္ေခၚပါတယ္။ ဒါေပမယ္႕ ကိုေတာင္ေပၚသားရဲ႕ ေနာက္ကိုလိုက္တာ အဆင္မေျပဘူးျဖစ္ေနတယ္။ ေနာက္ထပ္ ကိုေတာင္ေပၚသားတစ္ေယာက္ဆီေရာက္သြားပါတယ္။

ကိုမ်ဳိး (အညာေျမ) said...

မဂၤလာပါ..

ေနမေကာင္းျဖစ္ေနလို႕ လည္လည္မလာျဖစ္တာ။ ေရႊတုံးေငြတံုးေတြ ေပးေနမွ ေနာက္က်သြားတယ္။
စင္ကာပူမွာေတာ့ ဖက္ထုပ္က ေနရာတုိင္းလိုလိုမွာ ရတယ္ေလ။ ခဏခဏလဲ စားျဖစ္ပါတယ္။ အသင့္လုပ္ျပီးသားေတြလဲ ေပါမွေပါ။
အေဖစင္ကာပူ အလည္လာတုန္းကေတာ့ ဖက္ထုပ္လုပ္ဘို႕ အသင့္လုပ္ထားတဲ့ ဂ်ဳံျပားေလးေတြထဲ ပုဇြန္အေကာက္လိုက္ထည့္လိပ္ျပီး ေၾကာ္စားၾကတာ.. ေကာင္းမွေကာင္း.....

ခင္မင္စြာျဖင့္
ကိုမ်ဳိး