August 6, 2009

အသက္ရွည္ခ်င္ရင္ အစားေလွ်ာ႔စားပါ



အသက္ရွည္ခ်င္ရင္ အစားေလ်ာ့စား
တရုပ္ႏုိင္ငံ နန္က်င္းျပည္နယ္(http://en.wikipedia.org/wiki/Nanjing) က ယန္းစီညေနပိုင္းသတင္းစာYangtse Evening Post မွာ ပါတဲ.ေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္က လူလတ္ပိုင္းအရြယ္ေတြအတြက္ က်မၼာေရးဆုိင္ရာျပႆနာေတြကို လမ္းညႊန္ထားတာကေတာ့ “အသက္ရွည္ရွည္ေနႏုိင္ရန္အတြက္္ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြလို အစားနည္းနည္းစားျခင္းသည္ အဓိကျဖစ္သည္ ”လို. ဆိုထားပါတယ္။
ေဆာင္းပါးမွာေဖၚျပထားတာကေတာ့။ တရုပ္ႏုိင္ငံမွာ အစားငတ္ျပီးေသဆံုးခဲ့ရတာေတြဟာ သမိုင္းမွာ ေျမာက္မ်ားစြာရွိခဲ့ေတာ့ လူေတြဟာ “အစားဆုိတာ မ်ားမ်ားစားမွ ” ဆိုတဲ. အယူအဆက အစဲြႀကီးစဲြေနႀကေႀကာင္း။ အထူးသျဖင့္ အသက္အရြယ္ရစျပဳလာတဲ.အခ်ိန္ေတြမွာ အစားမ်ားလို. အဟာရလြန္ကဲျပီး က်မၼာေရးအတြက္ ထိခိုက္နစ္နာ တဲ့ဆိုးက်ိဳးေတြျဖစ္ႏိုင္ေႀကာင္း။
ဆက္လက္ျပီးေဆာင္းပါးမွာ ေဖၚျပထားတာကေတ့ာ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြရဲ.ပ်မ္းမွ်သက္တမ္းဟာ ၈၂ႏွစ္ျဖစ္ျပီး ဒါဟာ ကမၻာ့စံခ်ိန္ရဲ. အသက္အရွည္ဆံုးသက္တမ္းျဖစ္တာကိုပါ။ ဒီလုိ အသက္ရွည္ရတဲ့ အေႀကာင္းရင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးထဲက အဓိကတစ္ခုကေတာ့ အေသာက္အစားကို ပမာဏနဲနဲပဲ စားသံုးတာျဖစ္တယ္ဆိုတာပါပဲ။ “ဂ်ပန္ကိုေရာက္ဘူးတဲ.သူေတြအားလံုးသိျပီးသားျဖစ္မွာပါ။ ဂ်ပန္က စားေသာက္ဆုိင္ေတြမွာ အစားအေသာက္ေတြထြက္လာရင္ တကယ့္ကိုနည္းနည္းေလးပဲ။ လက္ေတြ.ဂ်ပန္ ႏိုင္ငံမွာ လူ၀ႀကီးေတြဆုိတာက ဆူမိုနပန္းသမားေတြပဲ။ သာမန္လူအမ်ားစုကေတာ့ ခ်ပ္ခ်ပ္ရပ္ရပ္စမတ္က်က် ေတြပါ”ပဲတဲ.။
တဖက္ကႀကည့္မယ္ဆုိရင္ “တရုပ္ႏုိင္ငံ ရွန္ဟုိင္းဟာ တရုပ္ႏိုင္ငံရဲ. အသက္ရွည္သူအမ်ားဆံုး ေနထုိင္ရာေဒသျဖစ္ျပီး ၂၀၀၆ခုႏွစ္သုေတသနျပဳခ်က္မ်ားအရ အရွည္ဆံုးပ်မ္းမွ်သက္တမ္းအရွည္ဆုံုးဟာ ၈၀ႏွစ္ကေန ၉၇ႏွစ္အထိျဖစ္ျပီး ဂ်ပန္နုိင္ငံနီးပါးေလာက္ရွိပါတယ္။ ရွန္ဟုိင္းသားေတြ အစားနည္းတာလည္း နံမယ္ႀကီးပါတယ္။ ” “ရွန္ဟိုင္းမွာ အိမ္ကိုေခၚထမင္းဖိတ္ေကြ်းရင္ ထမင္းဟင္းေတြက နည္းလို. ““သိပ္ခင္ခင္မင္မင္မရွိလွဘူးလို. ””သံသယျဖစ္တဲ.သူေတြေတာင္ ရွိပါတယ္။ သူေတြရဲ့ပံုမွန္ စားတဲ.ပမာဏ ကိုက အဲဒီေလာက္ပါပဲ။
တရုပ္ႏိုင္ငံဟာတျဖည္းျဖည္းနဲ. ျမိဳ.ႀကီးေတြကို ဗဟုိျပဳျပီး စားေသာက္မွဳအဆင့္အတန္း ေခတ္မွီျမင့္မားႀကြယ္၀လာတာနဲ.အတူ ေရာဂါအသစ္အဆန္းမ်ားလည္း ခံစားလာရေနႀကရပါတယ္။ အခုဆိုရင္ အ၀လြန္တဲ. ခေလးသူငယ္မ်ားလည္း မ်ားျပားျပီး လူေနမွဳဘ၀သစ္ရဲ. ျပႆနာအသစ္တစ္ခုကို ေတြ.ႀကံဳေနႀကရပါတယ္။
http://excite.co.jp/News/china/20090129/Searchina_20090129092.htmlတြင္ပါရွိေသာေဆာင္းပါးကို ျမန္မာလုိျပန္ဆိုထားျခင္းျဖစ္ပါသည္။

No comments: