October 19, 2010

၀ဥ


ကၽြန္မတို႕ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ခက္ခက္ခက္ခဲ မစိုက္ပ်ိဳးရပဲ၊ ႏိုင္ငံျခား၀င္ေငြရွာေပးေနတယ္ဆိုတဲ႕ စိုက္ပ်ိဳးေရးထြက္ကုန္ေတြကို အျခားႏိုင္ငံမ်ားမွာ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ႔ အစားအစာအျဖစ္၊ မရွိမျဖစ္တဲ႔ အစားအစာအျဖစ္စားသံုးေနႀကတဲ႔ ပစၥည္းေတြဟာ ႏိုင္ငံျခား၀င္ေငြရရွိႏိုင္တယ္ဆိုတာကို ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြသိတဲ႔အတြက္ စီးပါြးေရးအျမင္က်ယ္တာမွန္ပါတယ္။ ဒီထက္ပိုျပီး အေရးႀကီးတာက ဘာေႀကာင္႔ ဒီပစၥည္းေတြကုိ ႏိုင္ငံျခားက၀ယ္လုိအားေကာင္းေနရသလဲဆိုတာရယ္၊ ဒီပစၥည္းေတြကို ျမန္မာႏိုင္ငံသားမ်ား ယခုထက္ပို၍စားသံုးသင္႔တယ္ဆိုတာကို ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြ ပိုသိေအာင္၊ စားေစခ်င္လာေအာင္ လုပ္ေပးဘုိ႕လည္းလိုအပ္တယ္လုိ႕မထင္ဘူးလားရွင္္။ 
၀ဥ ကေန ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ဘို႕ ျပဳလုပ္ျပီးသားေရာင္းတဲ႔ အခါ ဒီလိုပံုပါ


ျမန္မာႏိုင္ငံက ၀ဥကို တရုပ္ျပည္နဲ႕ ဂ်ပန္ကိုတင္သြင္း တဲ႔ အေႀကာင္းကို အီလဲဗင္းဂ်ာနယ္တို႕ ကုန္သြယ္ေရးက အင္တာနက္စာမ်က္ႏွာေတြမွာ ဖတ္ဘူးႀကမွာပါ။  ဂ်ပန္က အင္တာနက္စာမ်က္ႏွာေတြမွာလည္း ၀ဥနဲ႔ ပတ္သက္ရင္ ျမန္မာဆိုတာကိုလည္း တဆက္တည္း ရွာေဖြေတြ႕ရွိႏိုင္ပါတယ္။  ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြ ၀ဥစားသံုးမွဳက ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြ နဲ႕ ယွဥ္ရင္ ပမာဏအလြန္ပင္နည္းမယ္ဆိုတာ ကိန္းဂဏန္းမပါပဲနဲ႕ အလြယ္တကူ သေဘာေပါက္ႏိုင္ပါတယ္။ ျမန္မာအင္တာနက္စာမ်က္ႏွာေပၚမွာ “၀ဥ ဆိုတာကို မသိဘူး” လို႕ေမးတာေတြ ေတြ႕ရသလုိ၊ ဂ်ပန္လို အင္တာနက္စာမ်က္ႏွာေတြမွာလည္း ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားက ပံုမွန္အားျဖင္႔ ၀ဥ စားသံုးျခင္းမရွိဘူးလို႕ေရးထားႀကပါတယ္။ တကယ္ကေတာ႔ ၀ဥကို သိတဲ႔သူေတြရွိသလို စားတဲ႔သူေတြလည္းရွိပါတယ္။ အမ်ားစုကေတာ႔ တုိင္းရင္းသားေတြက ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြထက္ပိုစားတယ္လို႕သိရပါတယ္။ 
၀ဥ ကို အလွအပ ပံုေဖၚလွီးထားပံု
 ဒါျဖင္႔ ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြထက္ ပိုစားတယ္ဆိုတဲ႔ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြရဲ႕စားသံုးမွဳကေန မွန္းဆႀကည္႔လို႕ရမလားပဲ။ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးတစ္ေယာက္က တစ္ႏွစ္ကို ပ်မ္းမွ်အားျဖင္႔ ၂ကီလို၊ တေန႔ကို (၆)ဂရမ္ႏွဳန္းရွိတယ္တဲ႔။ 
စားခ်င္စဖြယ္ ၀ဥ ဒုတ္ထိုး
၀ဥ စတင္ေပါက္ေရာက္ခဲ႔တာက အင္ဒိုနီးရွားကၽြန္းဆြယ္ဘက္ကျဖစ္ျပီး၊ ဂ်ပန္နုိင္ငံကိုေတာ႔ ခရာဇ္ႏွစ္၇၀၀ မတိုင္မီမွာ ကိုရီးယားႏိုင္ငံဘက္ကေန ေဆး၀ါးအႏြယ္အျဖစ္၀င္ေရာက္ခံရာကေန၊ နာရာ႕ ေခတ္မွာေတာ႔ တရုပ္ျပည္ဘက္ကေန ေဆး၀ါးအျဖစ္ စတင္ယူေဆာင္ စိုက္ပ်ိဳးကာ စားေသာက္ေနျပီလုိ႕သိရပါတယ္။ ေရွးေခတ္ တရုတ္ေဆးက်မ္းမ်ားနဲ႕ ဂ်ပန္ေဆးက်မ္းမ်ားမွာေတာ႔ ၀ဥကိုစားသံုးျခင္းျဖင္႔ ဆီးေကာင္းျခင္း၊ ခႏၵာကိုယ္၀မ္းဗိုက္ (အူ၊ ဆီးအိမ္)အတြင္းက အစိုင္အခဲ၊ေက်ာက္စသည္တို႕ကို ေႀကသက္ေစတယ္လုိ႕ေရးထားခဲ႔ႀကတယ္တဲ႕။ ဂ်ပန္ဆာမူရိုင္း အိုဒါ႔ ႏိုဘုနာဂါ႔ (15341582) ေခတ္မွာေတာ႔ ေဖါေယာင္ျခင္း၊ ဆီးက်င္ျခင္းတုိ႕ကိုေပ်ာက္ကင္းေစတဲ႔ အစြမ္းရွိတယ္ဆိုျပီး ေဆးကုသျခင္းေတြမွာ သံုးလာခဲ႔ပါတယ္။ 
ဂ်ပန္ရိုးရာ စားစရာ “အိုဒန္း” ထဲက ၀ဥ ။ အလွပံုေဖၚထားပံု
 ၀ဥ= ကြန္းညပ္ကု
တရုတ္နုိင္ငံဘက္ကေန ယူေဆာင္စုိက္ပ်ိဳးခဲ႔တဲ႕အတြက္ ခန္းဂ်ီ႕ စာလံုး “蒟蒻” ကုိ ဂ်ပန္ဘာသာနဲ႕ 
古迩夜久” ကိုနိယာ႔ကု ကတျဖည္းျဖည္းအသံေျပာင္းလာျပီး 
ကြန္းညပ္ကု ရယ္လုိ႕ျဖစ္လာတယ္လို႕ ေရးႀကပါတယ္။ 
၀ဥ ပြင္႔မ်ား
၀ဥ ရဲ႕ အဂၤလိပ္လုိအေခၚအေ၀ၚေတြကေတာ႔ သူ႕ရဲ႕ အပြင္႔ပံုစံ ကိုႀကည္႔ျပီး အဲဒီအမည္ေတြေပးခဲ႔ႀကတယ္လို႕သိရပါတယ္။ 
၀ဥ ပြင္႔
မေကာင္းဆိုး၀ါးလွ်ာ Devil's Tongueတဲ႕ ။ ဆင္ေျခ Elephant Footတဲ႕။  (နံမည္ေတြႀကားတာနဲ႕ စားခ်င္စိတ္ကုန္သြားျပီမို႕လား)။
၀ဥ စိုက္ခင္း
ဘာသာရပ္ဆိုင္ရာ ရုကၡေဗဒအမည္ကေတာ႔  Amorphophallus Konjac လို႕ေခၚပါတယ္။
ဒါေပမယ္႔  ျမန္မာလို “၀ဥ” ရ႕ဲ စကားလံုးရင္းျမစ္ကိုေတာ႔ ကၽြန္မမသိပါဘူးရွင္ ။ သိရင္ေျပာခဲ႔ႀကပါေနာ္။
အယ္ဒိုေခတ္မွာေရးသားျပဳစုခဲ႔တဲ႕ “ေယားေဂ်ားကြန္” (ျမန္မာလိုဆိုရင္ေတာ႔ ဥတုေဘာဇနသဂၤဟက်မ္း လိုမ်ိဳးေပါ႕) မွာေတာ႔ ဂ်ပန္ဘာသာနဲ႕ “--ကြန္း” ပါတဲ႔ အရာေတြစားရင္ အားရွိလာမယ္လို႕ေရးထားပါတယ္။ အဲဒီ“ -- ကြန္း” ေတြကေတာ႔
ဒိုင္းကြန္း =မုန္လာဥ
လန္းကြန္း = ႀကာရိုး
ကြန္းညပ္ကု= ၀ဥ
ေတြျဖစ္ပါတယ္။ 
အပင္မွ ခူးဆြတ္ထားေသာ ၀ဥ
ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြေျပာေလ႕ရွိတာကေတာ႔ ေရွးေခတ္က အဲဒီလိုစကားလံုးနဲ႔ မွတ္သားထားေပမယ္႔ အခုလို
သိပံၸၸ ေခတ္ေရာက္ေတာ႕ အေပၚကသူတို႕ေျပာတဲ႔ “-ကြန္း” ပါတဲ႔ ဟာေတြအကုန္လုံးမွာ အမ်ွင္ပါတဲ႕ သစ္ဥသစ္ဖုေတြျဖစ္ေနတာေႀကာင္႔ ၀မ္းဗိုက္အတြက္ ေကာင္းတယ္ဆိုတာကို သက္ေသျပႏိုင္တာနဲ႔ တစ္ထပ္တည္းက်ေနလို႕ ပိုမိုယံုႀကည္စြာစားေသာက္ႀကပါတယ္။
၀ဥကို ဒီအတိုင္းအပင္ကေနရတဲ႔ အတိုင္းစားရင္ ယားတတ္တယ္လို႕ ျမန္မာေတြေကာ ဂ်ပန္ေတြေကာ ေျပာႀကပါတယ္။ ဒါ႔ေႀကာင္႔ သူ႕ကိုမွဳန္႕ညက္ေအာင္ေျချပီး ေရနဲ႕ႏွဲ၊  ႀကဳိခ်က္အေအးခံ ပံုသြင္းျပီး လုိရာအရသာ စားေသာက္နည္းနဲ႕စားသံုးႀကပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ကေတာ႔ အစိမ္းကိုေရနဲ႕ နွဲ၊ ထံုးထဲ႔ျပီး ရတဲ႕ အႏွစ္ေတြကိုအေအးခံပံုသြင္းျပီးမွ ျပဳတ္တာလည္းရွိပါတယ္။

၀ဥ ကို ယခင္ကထက္လူႀကိဳက္မ်ားလာတယ္လို႕ ဂ်ပန္ေတြကေျပာႀကပါတယ္။ ဘာေႀကာင္႔လည္းဆိုေတာ႔ အခုေနာက္ပိုင္းသုေတသနျပဳေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားအရ၊ ခႏၵာကိုယ္အတြက္ ဓါတ္သဘာ၀မ်ွတေစေသာ အမ်ွင္ (dietary fiber )မ်ားစြာပါရွိတဲ႔အတြက္ေႀကာင္႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုက ကယ္လုိရီအလြန္နည္းတဲ႔ အတြက္ေႀကာင္႔ပါ။ ကယ္လိုရီ အလြန္နည္းပါဆုိတဲ႕ ေက်ာက္ေက်ာ (agar ) နဲ႕ ယွဥ္ရင္ေတာင္မွ ၃၀ပံု၁ပံုပဲပါပါတယ္။ ၀ဥ ကိုဓါတ္ခဲြႀကည္႔ရင္ သူ႕အထဲမွာ ေရဓါတ္က ၉၇%ေက်ာ္ ျဖစ္ျပီး၊ က်န္တာက ဂလူးကုိးစ္ သႀကားနဲ႕ (glucose) မန္းႏို႕စ္ သႀကား (mannose) ေတြက ၂ း ၃ သို႕မဟုတ္ ၁ း ၂ နဲ႔ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ သူတုိ႕ေတြေႀကာင္႔ ၀ဥ (၁၀၀)ဂရမ္မွာ ကယ္လိုရီဟာ (၇) ေလာက္ပဲပါ၀င္ေနတာျဖစ္ပါတယ္။ အထက္ကေဖၚျပခဲ႔တဲ႕ ဓါတ္သဘာ၀မ်ွတေစေသာ အမ်ွင္dietary fiber ေတြကေတာ႔ ေသြးထဲက သႀကားပါ၀င္မွဳႏွဳန္း (blood glucose level ) နဲ႕ ကိုလက္စတေရာ (cholesterol) ေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးတဲ႔ အစြမ္းေတြရွိႀကပါတယ္။
၀ဥ နဲ႕ လုပ္တဲ႔ ဂ်ယ္လီ
သူ႕ကိုဟင္းအျဖစ္စားသံုးႀကသလို ဂ်ယ္လီ ( jelly ) လို႕ေခၚတဲ႔ မုန္႔ပဲသားရည္စာ အျဖစ္ျပဳလုပ္ျပီး စားသံုးႀကပါေသးတယ္။ 
ေခါက္ဆဲြပံုစံ ၀ဥ ကို အေရာင္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕ ၀ယ္ယူရရွိႏိုင္ပါတယ္္္
ပံုသဏၭာန္ေတြကေတာ႔ ေလးေထာင္႔အတံုး၊ အျပား၊ အလံုးမ်ားအျပင္ ေခါက္ဆဲြႀကာဇံေတြြလိုစားသုံးႏိုင္ဘို႕ အမွ်င္ပံုစံ ဆိုျပီး အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိပါတယ္။ ဂ်ပန္လို ၀ဥ ခ်က္နည္းက ရာနဲ႕ခ်ီျပီးမ်ားပါတယ္။ 
ေခါက္ဆဲြပုံစံ နဲ႕ ၀ဥ
ျမန္မာလုိစားေလ႔ရွိတာကေတာ႔ ၀ဥ သုတ္ပါ။ ေနာက္ထပ္ဟင္းနည္းသစ္ေတြအေနနဲ႕ စားေသာက္ဘြယ္ရာဟင္းခ်က္နည္းေတြတင္တဲ႔ ဘေလာ႔ဂ္ေတြမွာ ဆက္သြယ္နည္းယူရင္ တီထြင္တင္ျပေပးႀကလိမ္႔မယ္လို႕ထင္ပါတယ္။ 
၀ဥ လံုးျပဳတ္
ျမန္မာျပည္တြင္းမွာ ျမန္မာျပည္ထြက္ ၀ဥ ကို စားျဖစ္ေအာင္စားေစခ်င္ပါတယ္။ အခုဆိုရင္ ၀ဥ တင္ပို႕ႏွဳန္းက တစ္ႏွစ္ထက္တစ္ႏွစ္ ျမင္႔တက္လာေနပါျပီ။ ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ ၀ဥ တင္ပုိ႕ႏွဳန္းကုိႀကည္႔ပါဦး။
၂ဝဝ၇-၂ဝဝ၈ ဘ႑ာႏွစ္ = ၂၃ဝ.ဝဝ တန္
၂ဝဝ၉-၂ဝ၁ဝ ဘ႑ာႏွစ္ = ၄၈၈.၂၂ တန္
၂၀၁၀ခုႏွစ္အတြက္ကေတာ႔ ဇြန္လ  (မူဆယ္၁၀၅မိုင္စခန္းတစ္ခုတည္းမွ ရက္၂၀အတြင္း) = ၃၇ တန္၊ပါ။ရန္ကုန္ဘက္ကေနတင္ပို႕တာမပါေသးပါဘူး။
တစ္ႏွစ္ထက္တစ္ႏွစ္ ၀ဥ ေတြ အမ်ားႀကီးတင္ပို႕ႏိုင္တာနဲ႕ အတူ ၊ ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြရဲ႕ ၀ဥ စားသံုးမွဳလည္း ဘယ္လိုအခ်ိဳးက်ေျပာင္းလဲေနမလဲဆိုတာကို သိခ်င္ပါေသးတယ္။
၀ဥ နဲ႔ လုပ္တာပါပဲ
ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ စီးပါြးေရးပညာရွင္ေတြက မိမိတို႕ကုန္ပစၥည္းက စားေသာက္ကုန္ျဖစ္တယ္ဆိုရင္ ဒါကိုစားလို႔ ဘယ္လိုအက်ိဳးရွိတယ္ဆိုတာကို နည္းမ်ိဳးစံု (က်န္းမာေရး အရေကာ၊ အစားအေသာက္ ခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြနဲ႔ေကာ ) နဲ႔ စားသံုးသူကို ပညာေပးပါတယ္။ ေႀကာ္ျငာတဲ႔နည္းက ပညာပါတာလို႕ေျပာရမွာေပါ႕ေနာ္။  ကၽြန္မကေတာ႔  ၀ဥ မထုတ္လုပ္ မေရာင္းေပမယ္႔ ၊ က်န္းမာေရးပညာ ဗဟုသုတအေနနဲ႕ သိတာေလးကို ျပန္လည္မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္ရွင္။ 

စိတ္၀င္စားတယ္ဆိုရင္ေတာ႔ စိုက္ပ်ိဳးရာေနရာတို႕၊ စိုက္ပိ်ဳးခ်ိန္တို႕၊ ေစ်းႏွဳန္းတို႕ကို အင္တာနက္ေပၚမွာရွာႀကည္႔ပါေနာ္။

အင္တာနက္မွ ဓါတ္ပံုမ်ားကိုရယူပါတယ္။ 
ကိုးကားစာမ်က္ႏွာမ်ား

21 comments:

Anonymous said...

၀ဥအေၾကာင္းလာဖတ္တယ္...မစားျဖစ္တာအေတာ္ၾကာ ၿပီ

စူးႏြယ္ေလး

SHWE ZIN U said...

ညီမ ေရ

ညီမ ေျပာမွဘဲ ဝဥ အေၾကာင္းကို စံုစံုလင္လင္ သိသြားတယ္.. အမ ဝဥ ေခါက္ဆြဲျပား အေနနဲ႕ လုပ္ထားတာဘဲ စားဘူးတယ္..
ခ်စ္ညီမ စည္းစိမ္ ကေတာ႔ ေနာက္ေန႕သုတ္ေက်ြးမယ္ တအားေကာင္းတယ္ေျပာတယ္...
ေနာက္ေန႕က် ေသခ်ာခ်က္စားၾကည္႕မယ္ ဝဖူးခ်ဥ္ေရ ကလည္း အရမ္းေကာင္းတယ္
ေျပာတယ္...

ညေစ်းမွာ ဝယ္လို႕ လြယ္တယ္

ေက်းဇူးညီမ

ခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး

Anonymous said...

ေရႊခဲေကာင္းေကာင္းေရ
၀ဥ အေၾကာင္း သိရလို႕ ေက်းဇူးပါ
စားသာစားေနတာ က်န္းမာေရးနဲ႕ပတ္သတ္လို႕ ဘာမွ မသိဘူးရယ္ အခုလိုေလးသိရတဲ့အတြက္ တကယ္ေက်းဇူးတင္ပါတယ္
၀ဥသုတ္ထက္ ၀ဖူးခ်ဥ္ေရၾကိဳေလးစားရတာ ပိုၾကိဳက္ပါတယ္ အဲဒီအပင္ေတြ ပုတ္ရင္ အရမ္းနံတယ္ဗ် စားလို႕ေတာ့ အရမ္းေကာင္း
အခုေတာ့ မစားရတာ ၾကာလွေပါ့

ခင္မင္တဲ့
seesein

ကုိေအာင္(ပ်ဴႏုိင္ငံ) said...

၀ဥ စားေတာ့ စားဖူးတယ္ ေမ့ေတာ့ေမ့ေနျပီ
အခုလုိ ေရးျပေတာ့ စားခ်င္စိတ္ေတာင္ ေပါက္
လာတယ္ :P

လသာည said...

မရဘူး.. အခု ၀ဥ စားခ်င္တာ.. :D ၀ဥက ဒိုင္းယက္အတြက္ ေကာင္းတယ္ဆိုလို႔ မၾကာခဏစားေနတယ္။ အခုထိေတာ့ ၀ိတ္ မက်ေသးဘူး။

Anonymous said...

က်ေနာ္တို႔ျမိဳ႔မွာရွိတယ္
ဝတံု လို႔ေခၚတယ္..။
သုတ္စားတယ္..။
ဟင္းခ်က္စားတယ္..။
အရင္ ေမျမိဳ႔ေစ်းေဟာင္းမွာ အလယ္တန္းမွာေရာင္းတယ္..။
ဝတံုျပင္အၾကီးဝိုင္းဝိုင္းၾကီးကို လွီးျပီးခ်ိန္ေရာင္းတာ..။

ေပါက္

ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

ကၽြန္မတို႔ကခ်င္ျပည္နယ္မွာလည္း ၀ဥတအားစားၾကတယ္.. စိုက္လည္းစိုက္တယ္
မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္ကလည္း ေျပာတယ္။ ဂ်ပန္ေတြရဲ႕ အစားအေသာက္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ၀ဥက မပါမျပီးဘဲတဲ႕။ အခုေတာင္ သူက ကခ်င္ျပည္နယ္မွာ ေျမဧကေပါင္းမ်ားစြာ၀ယ္ျပီး ၀ဥစိုက္ေနျပီ.. ဒါေတြအားလံုး ဂ်ပန္က ၀ယ္မွာေလ.. ေငြလဲဂ်ပန္ေတြက ထုတ္ေပးတယ္... ထြက္လာတဲ႕ ဥေတြအားလံုးလဲ သူက ျပန္၀ယ္မွာ။ အဲဒီလိုေျပာျပကတည္းက ၀ဥကိုစိတ္၀င္စားေနတာ
အခု မေကာင္းမြန္၀င္းဆီမွာ ဖတ္ရေတာ႕မွ ဂ်ပန္ေတြ ၀ဥကိုဒီလိုလုပ္စားတယ္ ဆိုတာ သိရေတာ႕တယ္..
တစ္ရက္ေတာ႕ ၀ဥသုပ္အေၾကာင္း တင္မယ္ေနာ္... ဒီမွာ ၀ဥေတြရွိတယ္..

ခြန္ said...

၀ဥ အပင္နဲ႕ အပြင့္ကို ခုမွ ျမင္ဖူးတယ္အစ္မေရ။
ခြန္အရင္က ကြန္းညခု မစားဘူး။ ေနာက္မွ သူက
အစာအိမ္ကို သန္းရွင္းေအာင္လုပ္ေပးတယ္ဆုိလို႕
အိုဒန္းမွာပါတဲ့ ကြန္းညခု စမ္းစားၾကည့္ရင္းနဲ႕
စားျဖစ္သြားတာ။
ဟီး..... ကေလးလည္းမဟုတ္ေတာ့ဘဲနဲ႕ ဂ်ီးနည္းနည္းထူးတယ္။ ေရမ်ားမ်ားခ်ိဳးေပး
ရမယ္နဲ႕တူတယ္ေနာ္.. အစ္မ ;)

ဧပရယ္လ္ပူး@ပူးေတ said...

မမေကာင္းမြန္ေရ

ဝဥအေၾကာင္းလာဖတ္သြားပါတယ္... ငယ္ငယ္ကေတာ့ အိမ္ကသုတ္ေကြ်းတာ တခါစားဖူးတယ္... အဲအခ်ိန္တုန္းက မၾကိဳက္ခဲ႔ဘူး။ အခုျပန္ေတြးၾကည့္ေတာ့ ေရွာက္ရြက္န႔ံေလးနဲ႔ ငရုတ္သီးစပ္တာပဲ မွတ္မိေတာ့တယ္။ ငယ္ငယ္ကသာ အခ်ိဳသုတ္ေကြ်းရင္ ၾကိဳက္ခဲ႔မယ္ထင္တယ္။ အခုေတာ့ အစပ္စားႏိုင္ၿပီဆိုေတာ့ ခုေနျပန္စားရင္ ၾကိဳက္မလားမသိဘူး။ စကၤာပူမွာေရာ ဝယ္လို႔ရလားမသိဘူးေနာ္....ရွာၾကည့္ဦးမယ္။ :)

မမပံုေတြထဲက ဝဥတုတ္ထိုးေလးက စားခ်င္စရာေလး။ တကယ္ဆိုေနာ္ ကိုယ့္တိုင္းျပည္က ထြက္တဲ႔ အစားအေသာက္ေတြက အမ်ားႀကီးပဲေနာ္။ အဲဒါေတြရဲ႔ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို လူေတြသိေအာင္ ေသခ်ာက်န္းမာေရးအသိမေပးႏိုင္လို႔ နီးရက္နဲ႔ မစားျဖစ္တာေတြ၊ မစားရတာေတြ အမ်ားႀကီးပဲေနာ္။

မေလးသြားလို႔ ဆီအုန္းစိုက္ခင္းေတြျမင္ရင္ အရမ္းစိတ္မေကာင္ဘူး။ ကိုယ့္တိုင္းျပည္က ဆီထြက္သီးႏွံေတြအမ်ားၾကီး စိုက္ႏိုင္၊ ထြက္ႏိုင္ရဲ႔သားနဲ႔ ထြက္သမွ် ႏိုင္ငံျခားပို႔ၿပီး မေလးက ဒီဆီအုန္းေတြကို ျပန္သြင္းခံေနရလို႔ေလ။ လူေတြမွာ ေကာင္းတာေလးေတြ၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တာေလးေတြကို ျပည္ပပို႔ၿပီး မေကာင္းတာေတြ ျပန္စားေနၾကရလို႔ ေတြးၾကည့္ရင္အေတာ္ေလးကို စိတ္မေကာင္းျဖစ္မိတယ္...

မမေကာင္းမြန္ေရ ပူးေတကို သတိတရရွိတဲ႔ အတြက္ အရမ္းဝမ္းသာပါတယ္... ပူးေတဒီတေလာ အလုပ္မွာ ပေရာဂ်က္ေတြ ၃ ခုေလာက္ တျပိဳင္ထဲကိုင္ေနရလို႔ ေဒါင္ခ်ာဆိုင္းေနရပါတယ္...ဘေလာ့ေပၚက အစ္ကိုေတြ အစ္မေတြအားလံုးကိုလဲ တကယ္ပဲ သတိရေနပါတယ္...
ပူးေတအလုပ္အားမွပဲ စာေတြ ျပန္ေရးမယ္ေနာ္။ ေရးမယ္ဆိုၿပီး အစပ်ိဳးထားတာေတြအမ်ားႀကီးပဲ။ အဆံုးမသတ္ႏိုင္ဘူးေလ။ တခ်ိဳ႔ဟာေတြဆို ကိုယ့္ကိုယ္ ဘာအေၾကာင္းေရးမလို႔ အစေရးထားမွန္းေတာင္ မမွတ္မိေတာ့ဘူး.... :(

ဒါနဲ႔ မမေကာင္းမြန္ ငါးေပါင္းလုပ္စားတယ္ဆို.. ၿပီးေတာ့ ပူးေတရဲ႔ နည္းဗ်ဴဟာ ဗိုက္အဆာခံေအာင္ေစာင့္ၿပီးမွ ကိုယ္ခ်က္ထားတာေကြ်းတဲ႔နည္းကို အသံုးခ်တာ ေအာင္ျမင္တယ္ဆို... ဒါဆို ပူးေတကို နည္းပညာျဖန္႔ေဝေပးတဲ႔အတြက္ ဥာဏ္ပူေဇာ္ခေပးရမွာေနာ္... :D ခ်စ္လို႔ေနာက္တာေနာ္ မမ....

ခင္မင္စြာျဖင့္ ပူးေတ

ေငြလမင္း said...

ဗဟုသုတ နဲတယ္လို့ေျပာရမလားဘဲ
အိမ္က လည္းခ်က္မေကြ်းေတာ့မသိဘူး
အမ ေျပာမွ သိတယ္ ေနာက္ျကံုရင္ စားနိုင္တာေပါ့
မသိတာေတြသိသြားရလုိ့ ေက်းဇူးပါ

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

မေရ
ေရးထားတာစုံလင္ေနတာပဲေနာ္
ကြန္းညကုကို ၀ဥမွန္းမက ရွင္းၿပမွသိေတာ႕တယ္။ :D အရသာ သိပ္မ၀င္လို႕ မခ်က္တတ္ေတာ႕ သိပ္မစားတာ မ က က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းေၾကာင္းေသခ်ာရွင္းၿပေတာ႕ ခုကစၿပီး မ်ားမ်ားစားမွၿဖစ္မယ္။ ၿပီးရင္ ဟင္းတခြက္တင္မယ္ေနာ္။ ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးေနာ္ မ..

ကုိကုိေမာင္(ပန္းရနံ႔) said...

အမေရ.. ၀ဥေလးေတြ ပုံေဖာ္ထားတာက လွမွလွဘဲေနာ္။ မစားဘဲနဲ႔ အလွၾကည့္ထားရမလုိေတာင္ ျဖစ္မိတယ္။ း))။
အဲ.. က်ေနာ္ကေတာ့ ၀ဥကုိ ကေလးတုန္းကထဲက မႀကိဳက္ခဲ့ဘူး။ အဲဒါဥကုိ ထိမိရင္ ယားယံတတ္တယ္ဆုိလုိ႔ ၀ဥပင္ျမင္ရင္ ေ၀းေ၀းကဘဲ ေရွာင္ေနခဲ့တယ္။ ေနာက္ပုိင္းေတာ့ ၿမိဳ့ပြဲရုံေတြကတစ္ဆင့္ တရုတ္ျပည္ဘက္ကုိ သြင္းဖုိ႔ ၀ဥေတြကို ေတာနင္းၿပီး ေဖြရွာၾကေတာ့တာပါဘဲ။ ပုိက္ဆံရဖို႔အတြက္ေလ။

၀ဥမႀကိဳက္ေပမဲ့ အမတင္ထားတဲ့ ပုံေလးေတြၾကည့္ၿပီး နဲနဲေတာ့ျမည္းၾကည့္ခ်င္စိတ္ေပါက္ေနတယ္။ း)))

ခင္မင္လ်က္
ကုိကိုေမာင္(ပန္းရနံ႔)

blackcoffee said...

အပြင့္ကတမ်ဳိးပဲေနာ္။အစ္မကေတာ္ေတာ္ေလ့လာထားတာပဲ။အစ္မေျပာမွွဗဟုသုတတိုးေတာ့တယ္။ေက်းဇူးတင္ပါတယ္အစ္မ....

ေသာေစယ်ံ said...

အမ္
မွ်စ္ခ်င္ေလးကုိ ငရုတ္သီးစပ္စပ္ေလးနဲ႔ေတာ့ ခ်က္စားၿပစ္လုိက္ခ်င္တယ္ဗ်ာ မစားဘူးတာၾကာပီ

thetnaingtun said...

အစ္မ ေျပာတဲ့ ကြန္းထဲမွာ
renkon က်န္ေသးတယ္ေလ..ဟီးဟီး
renkon က ရင္ျပည့္လားဗ်
ကၽြန္ေတာ္က ယုိကုိဟာမားကပါ
တျခား ဂ်ပန္အေၾကာင္းေရးတဲ့ ျမန္မာဘေလာ့ေတြရွိရင္ ေပးပါဦးခင္ဗ်ာ

အီးေမးက tun.thetnaing@gmail.com ပါ

thetnaingtun said...

အစ္မ ေျပာတဲ့ ကြန္းထဲမွာ renkon က်န္ေသးတာေပါ့ေနာ္..
renkon က ရင္ျပည့္မဲ့ပုံပဲ..သူကေတာ့ ဝမ္းမေကာင္းေလာက္ဘူး..
ကၽြန္ေတာ္က ယုိကုိဟားမားကပါအစ္မ
ဂ်ပန္အေၾကာင္းေရးတဲ့ တျခား ျမန္မာဘေလာ့ေတြရွိရင္ ေပးပါဦးအစ္မ
အီးေမးက tun.thetnaing@gmail.com ပါ။

Mya Mya Win said...

ေက်းဇူးအထူးတင္ တယ္ ဝဥအေၾကာင္း သိခ်င္ေနတာ ..ဘာေတြ အသုုံးဝင္လဲ ဆိုု တာ..အမတိုု ့ ျမိုု ့ မွာ ဝဥေတြလွီးျပီး ေနလွမ္း ထားတာ ေတြ ခဲ ့ လိုု ့ ေမးၾကည္ ့ တာ ဂ်ပန္ကိုု ပိုု ့ တယ္ ဆိုု လိုု ့ စိတ္ဝင္တစား လိုုက္ ရွာ ေနတာ ..သူ ငယ္ ခ်င္း တစ္ေယာက္ က ဒီလင္ ့ ေလး ကိုု ပိုု ့ ေပး ခဲ ့ လိုု ့ ဖက္ ရတာ..ခုု သိသြား ျပီ..
ကုုန္ၾကမ္း လိုုခ်င္ ရင္ လဲ ဝယ္လိုု ့ ရျပီ..လိုုခ်င္သူ ေတြ ရွိရင္ ေျပာေပး ပါ..ဝယ္ေပးနိုုင္ပါတယ္ လိုု ့.....

ZAW MOE said...

素晴らしい記事で
勉強になりました。

ZAW MOE said...

素晴らしい記事で
勉強になりました。

Anonymous said...

ဝဥ

Anonymous said...

အ​ေရာင္​းအ​ဝယ္​ဒိုင္​ဖုန္​းနံပတ္​သိရင္​​ေပးပါလား