September 10, 2010

ကၽြန္မႀကိဳက္ေသာ “အျမည္း” မ်ား

“ခ်ဥ္ခ်ဥ္တူးတူး မူးျပီးေရာ” တဲ႕ ။ ယမကာသံုးေဆာင္သူမ်ားအတြက္ အျမည္းရယ္လို႕ေသခ်ာမရွိရင္ သံပုရာသီးစိပ္ကေလးလည္း အျမည္းပဲဆိုျပီးစားႀကတာကို ေျပာႀကတာထင္ပါရဲ႕။ တကယ္ကေတာ႕ အျမည္း ဆိုတာ ယမကာသံုးေဆာင္ရာမွာ သူပါမွ ပိုျပီး ယမကာေသာက္တဲ႕ အထေျမာက္မယ္႕ စြမ္းေဆာင္ရည္ရွိပါတယ္။ 

ဒီဂ်ပန္မွာေတာ႕ “ အီဇာ႕ကာ႕ရာ႕ ”လုိ႕ေခၚတဲ႕ (တိုက္ရိုက္ဘာသာျပန္ရင္ အရက္ဆိုင္ )ဆိုင္ေတြဟာ အခုေခတ္မွာ ရိုးရိုးသာမန္သူေတြ၀င္ထြက္စားေသာက္တဲ႕ ဆိုင္ေတြျဖစ္လာပါျပီ။ ဒီဆိုင္ေတြကို ဘာလို႕ အရက္ဆိုင္လို႕သီးသန္႕ရွိခဲ႕ရာကေန မိသားစုလိုက္ ၊ သူငယ္ခ်င္းမိတ္ေဆြမ်ားစုေ၀းစားေသာက္ရာ သာမန္စားေသာက္ဆိုင္ေတြအျဖစ္ေျပာင္းသြားရတာလဲဆိုတာကို စမ္းစစ္ႀကည္႕ရင္။ အရက္နဲ႕ တဲြေသာက္တဲ႕ အျမည္းေတြေႀကာင္႔ပါ။ တခ်ိဳ႕ အျမည္းေတြဟာ ဟင္းေတြျဖစ္သလို၊ ကေလးနဲ႕ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ၊ အရက္မေသာက္သူမ်ားအတြက္လည္း အလြန္ကို ေကာင္းတဲ႕ စဲြေဆာင္မွဳရွိလို႕ပါပဲ။



အျမည္းေတြကလည္း ဂ်ပန္နုိင္ငံရဲ႕ ေနရာေဒသနဲ႕ ရာသီအလိုက္အမ်ိဳးစံုပါပဲ။ အဲဒီအျမည္းေပါင္းစံုထဲက ကၽြန္မႀကိဳက္တဲ႕ စားေလ႕ရွိတဲ႕ အျမည္းေတြကို ျပန္လည္ေဖါက္သည္ခ်လိုက္ပါတယ္။


ႀကက္ေတာင္ပံေႀကာ္
ႀကက္ေတာင္ပံကို ပထမဆီနဲ႕ေႀကာ္၊ေနာက္ အရသာမ်ားသုတ္လိ္မ္းအျပီး ထပ္ကင္၊ျပီးမွ ငရုပ္ေကာင္းနဲ႕ ႏွမ္းျဖဴးျပီးစားတာပါ။

၀က္ေျခေထာက္
၀က္ေျခေထာက္ကို ရိုးရိုးအခ်ိဳေပါင္းထားလို႕ ၀က္ေျခေထာက္ေပါင္း အရသာသန္႕သန္႕ေလးပါပဲ။ 


ႀကက္အရုိးႏုအႀကြတ္ေႀကာ္
ႀကက္ေတာင္ပံေႀကာ္ေကာ ၀က္ေျခေထာက္ေပါင္းေကာ အရိုးအထိကိုက္ခ်င္ေပမယ္႕ မာလို႕ကိုက္မရသလို၊ ရာဇကုေျႏၵပ်က္တဲ႕ အတြက္ အရိုးကိုက္ဘို႕လက္ေလ်ာ႕ရမလိုေပါ႕။ ဒါေပမယ္႕ ဂ်ိဳးဂ်ိဳးေဂ်ာက္ေဂ်ာက္ကေလးေတာ႕ ၀ါးခ်င္တယ္ဆိုရင္ ဒီ ႀကက္အရုိးႏုအႀကြတ္ေႀကာ္က အာသာေျပပါတယ္။ ပူပူေႏြးေႏြးေလးကို သံပုရာသီးေလးညွစ္ျပီး ဆမ္းစားလိုက္ပါ။ အဲလိုတစ္ပန္းကန္ဆိုတာ ခဏေလးပါပဲ။


ျပည္ႀကီးငါးအေျခာက္ကင္
အိမ္မွာလည္း ျပည္ႀကီးငါးခ်က္ေပမယ္႔ အလြန္နည္းပါတယ္။ အျပင္မွာစားျပီဆိုရင္ေတာ႕ ျပည္ႀကီးငါးကို ဒီလိုပံုစံမ်ိဳးေတြကိုစားျဖစ္ေအာင္စားပါတယ္။ အႀကြတ္ေလးကင္ထားတယ္ဆိုေပမယ္႕ ထံုးစံအတိုင္းျပည္ႀကီးငါးဆိုေတာ႕ ပ်င္းတြဲတြဲေလးကကိုက္လိုက္ရင္ က်န္ေနပါေသးတယ္။
သူ႕ကို မိုင္ယိုးနစ္စ္ နဲ႕တို႕စားရတာ စိမ္႕၊ငံငံေလးနဲ႕ ပ်င္းတဲြတဲြ အရသာေလးပါ။


ျပည္ႀကီးငါး၀မ္းတြင္းသားအကင္
ဂ်ပန္မွာ ျပည္ႀကီးငါးကို ၀မ္းထဲကဘာမွမထုတ္ပဲ လံုး၀လံုး၀အေကာင္လိုက္ စားေလ႕ရွိပါတယ္။ သူ႕ကို ညွီမယ္ထင္ေပမယ္႕ စားႀကည္႕ပါ ဘာအနံ႕မွ မရွိပါဘူး။ သို႕ေသာ္လည္း ျမန္မာအစားအစာ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငါးေျခာက္စားေလ႕ရွိသူျဖစ္ဘုိ႕လုိပါတယ္။  ကၽြန္မကေတာ႕ ျပည္ႀကီးငါးကို စားပံုစားနည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးထဲက ဒီလို ၀မ္းတြင္းသားမထုတ္ပဲ စားတာကို အႀကိဳက္ဆံုးပါ။
 
ျပည္ႀကီးငါးအစိုကင္
ဂ်ပန္က ပဲြေစ်းေတြမွာ အျမဲေတြ႕ရပါတယ္။ သူကိုကင္တဲ႕ အနံ႕ က ပုဇြန္ကင္လုိပါပဲ။ ေမႊးေနတဲ႕ အကင္နံ႕ နဲ႕ ၀ယ္စားပစ္လုိက္ေတာ႕ မယ္ဆိုတဲ႕ ဆံုးျဖတ္ခ်က္ကို လြယ္လြယ္ကူကူ ခ်ႏိုင္ေအာင္ တြန္းအားေပးပါတယ္။

ႀကက္ဟင္းခါးသီးေႀကာ္

အရသာစံု ခ်ဥ္ငံစပ္ခါး အကုန္စားမွ က်မ္းမာေရးေကာင္းျပီး အာသာေျပေစတယ္လို႕ဆိုႀကတယ္။
တခ်ိဳ႕ကေတာ႕ “မ်က္စိမွာ ေရ၊ နားမွာ ဆီ၊ ဒႏၱီမွာ ဆား၊ ၀မ္းမွာ ခါး” တဲ႕ ။ အခါး ေတြကိုစားရင္ ၀မ္းဗိုက္အတြက္ေကာင္းတယ္ဆိုတာေပါ႕ေလ။ ဒါေပမယ္႕လည္း တန္ေဆး လြန္ေဘးတဲ႕။
ႀကက္ဟင္းခါးသီးေႀကာ္ဟာ အျမည္းအတြက္ ဆိုရင္ မပါမျဖစ္ထည္႕သင္႔တယ္။


အယ္ဒါ႔မာမဲ
ဂ်ပန္လို အယ္ဒါ႕မာမဲ ဆိုတာက ပဲပိစပ္မ်ိဳးပါ။ သူ႕ကို ဆာေလးထည္႕ျပဳတ္ျပီး၊ စားေတာ႕မွ အခံြႏႊာစားရတာပါ။ အလုပ္ရွဳပ္တယ္ထင္ရေပမယ္႕ ။ ေနႀကာေစ႕ ကြာေစ႕စားသလိုပါပဲ။ ေျပာေျပာဆိုဆို ႏႊာလိုက္စားလိုက္နဲ႕လုပ္ရတာကိုက ရပ္လို႕မရတဲ႕ အထိစြဲေစပါတယ္။



ႀကက္သြန္မိတ္ဥအခ်ဥ္စိမ္
ႀကက္သြန္မိတ္ကို ခ်ဥ္ပတ္တည္သလိုစိမ္ထားတာပါ။
အခ်ဥ္အရသာေကာ ကိုက္လိုက္တဲ႔အခ်ိိန္မွာ အရည္ရႊမ္းတာေကာ ဘာနဲ႕မွမတူပါဘူး။


၀င္းနား
၀က္အူေႀကာင္းသေဘာပါပဲ။ ဒါေပမယ္႕ ဒီဂ်ပန္မွာေတာ႕ ငါးတုိ႕၀က္သားတို႕ကိုေရာထားတာရွိသလို ၀က္သားခ်ည္းပဲလည္းရွိပါတယ္။ စားရတာကေတာ႕ ၀က္အူေႀကာင္းနဲ႕ယွဥ္ရင္ အသားကမြျပီးပြတယ္လို႕ေျပာရမွာပါ။ 


ဥနဲ႕ငါးကင္
ဒီငါးကို ရွိရွမို လို႕ ဂ်ပန္လိုေခၚပါတယ္။ သူ႕ကိုကင္မလား၊ေႀကာ္မလား ႀကိဳက္သလိုစားပါ။ ငါးအေရခြံက အဆီတက္ျပီးငါးရဲ႕အသားကို ႏူးညံ႕ေစသလို အေရခြံအခ်ိဳ႕ေနရာေတြကုိလည္း ႀကြတ္ရြေစပါတယ္။ အဓိက ကေတာ႕ ဒီငါးဟာ ဥပါတာက ပိုေကာင္းပါတယ္။ ေစ်းလည္း နည္းနည္းပိုႀကီးတယ္ေလ။
တခ်ိဳ႕ အဂၤလိပ္လို မီႏူးေရးတဲ႕ ဂ်ပန္ဆိုင္ေတြမွာဒီငါးကို pregnant fish ဆိုျပီး ဗိုက္ႀကီးတဲ႕ငါးလို႕ေရးႀကလို႕
ႏိုင္ငံျခားသားအေတာ္မ်ားမ်ားက အထူအဆန္းဆိုျပီး၀ယ္စားႀကပါတယ္။




ငါးဆားနယ္အစပ္
အငံအစပ္ေလးေလးပင္ပင္ေလးကေတာ႕ စားလိုက္ရမွဆိုတာ ျမန္မာလူမ်ိဳးမွ မဟုတ္ပါဘူး။ အႀကိဳက္အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိေပမယ္႕  ဂ်ပန္ေတြမွာလည္း ငါးပိ ငါးဆားနယ္သေဘာမ်ိဳးလုပ္ကိုင္စားတတ္တာေတြ ရွိပါတယ္။ ဒါကေတာ႕ (ျပည္ႀကီးငါးတို႕ ငါးမုတ္တို႕လို)ငါးကို ဆားနဲ႕နယ္ျပီး ငါးပိသေဘာ ေဖါက္ထားတာပါ။
အမွန္အတိုင္းေျပာရရင္ ငံလည္းငံ၊ နံလည္းနံ။ ဒါေပမယ္႕ သူလည္း ငါးပိလိုပါပဲ စားတဲ႔သူအတြက္ေတာ႕ ျမင္ရတာနဲ႕ အနံ႕ရတာနဲ႕ကို စားခ်င္လာတာပါပဲ။ 


စားေနက် အျမည္းေကာင္းေကာင္းေတြ ရွိရင္ေျပာျပဦးေနာ္။


ဓါတ္ပံုမ်ားကို ဂူဂဲကကူးယူပါတယ္။

13 comments:

ကုိေအာင္ said...
This comment has been removed by the author.
ႏွင္းမိုး said...

ေပ်ာက္လာပါလား ေကာင္းလိုက္မဲ႔ ပုံဘဲ ၿမည္းခ်င္တာ ေတာက္ေတာက္ (မွတ္ခ်က္) သြားေရက်သံ

ကုိေအာင္ said...

ေခါင္းစဥ္ကုိ ေထာက္လုိက္တာ စာေတြပါ
ေပ်ာက္သြားတယ္၊ ပုိ႕စ္အသစ္ေတြ ျပန္ေရးလုိ႕
၀မ္းသာတယ္ဗ်ဳိ႕။

khun said...

ၾကက္အရိုးနုေၾကာ္၊ အေတာင္ပံေၾကာ္
အယ္ဒါ့မာမဲ ေတြ ၾကိဳက္တယ္ အစ္မ

ျပည္ၾကီးငါးေတာ့ မစားဘူး...ဟီး

ဧပရယ္လ္ပူး@ပူးေတ said...

မမေကာင္းမြန္...

စားခ်င္စရာေတြခ်ည္းပဲ... တခ်ိဳ႔ဟာေတြေတာ့ ဒီက ဆာကူရာ ဘူေဖးမွာ သြားစားရသ္ တခါတေလရတတ္တယ္... ဥနဲ႔ ငါးကင္အႀကိဳက္ဆံုးပဲ... ငါးေလးက ေသးသေလာက္ ဥေလးနဲ႔ ေကာင္းမွေကာင္း

ဧပရယ္လ္ပူး@ပူးေတ said...

ေဆာတီးမမ သြားစားရသ္(သြားစားရင္ လို႔ေရးတာ) တခါတေလရတတ္တယ္.

ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

အျမည္းေတြေတာ႕ အစံုျပထားျပီး အျမည္းနဲ႕ တြဲျပီးေသာက္ရမဲ႕ အရည္တစ္ခုခု ထည္႕မထားေပးလို႕ စိတ္ေတာ္ေတာ္ဆိုးတယ္.. း))
မဟုတ္ရင္ ခုခ်ိန္ဆို ခပ္ေထြေထြေလး ျဖစ္ေနရေလာက္ျပီ
၀က္ေျခေထာက္နဲ႕ ျပည္ၾကီးငါးေတာ႕ ၾကိဳက္မွၾကိဳက္
ဗိုက္ၾကီးတဲ႕ငါးလည္း စားေကာင္းမဲ႕ပံု း)
အင္း မေကာင္းတာ ဘာမ်ားရွိေသးတုန္း
သူမ်ားအသားဆို အကုန္ေကာင္းေနတာပါဘဲေလ
ၾကက္ဟင္းခါးသီးေတာ႕ ခါးလို႕ၾကိဳက္ဘူး း)

SHWE ZIN U said...

ညီမ ေရ

အကုန္ႀကိဳက္ ဂ်ပန္ကို လာလည္ ရင္ေတာ႔ အၿမီး နဲ႕ တင္မရဘူးဘူးဗ် ဆာေကး ေလး နဲ႕မွ

ညီမေခ်ာလိုဘဲ အခုေတာ႔ အရည္မပါလို႕ စိတ္ဆိုးတယ္ ညီမ ေခ်ာနဲ႕ က ေသာက္ေဖာ္ ေသာက္ဖက္ေတြေလ ... အဟဲ ေရေႏြးၾကမ္း

ခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး

လသာည said...

အရိုးနုေၾကာ္ကေတာ့ အသဲစဲံြပဲ။ အယ္ဒါမာမဲလည္း တအားၾကိဳက္တယ္။ လသာညေတာ့ သူမ်ားေတြ ေသာက္ေနခ်ိန္ ကိုယ္က အျမည္းကို အသားကုန္တြယ္လိုက္တာပဲ။ မမေရႊစင္ဦးတို႔ အေသာက္ဖက္သူေတြ အဲ ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္သူေတြနဲ႔ အတူတူ ဆိုင္ထိုင္ရရင္ေတာ့ မိုက္မယ္ေနာ း)))..

win latt said...

အရသာေကာင္းမဲ႔ အျမည္းေတြပါပဲ...
အရက္ေသာက္တဲ႔အခ်ိန္တုန္းကဆိုရင္ အျမည္းေကာင္း
ေတြေပါ့..။
ဒီမွာ ၾကက္ေတာင္ပံ ေၾကာ္ကိုေတာ့ ႏွမ္းျဖဴးစားေလ႔
သိပ္မရွိဘူး..။အရသာေတြ သုတ္လိမ္းထားတာေတာ့ရွိပါတယ္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီေတာ့ အခုအခ်ိန္အထိ ကိုရီးယားေတြ သိပ္မစားၾကေသးဘူး.ဟိုတေလာက tvအစီအစဥ္မွာေတာ့ ျပသြားတယ္။တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ စားတာေတာ့မရွိဘူး။ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဖာသာ ဝယ္ျပီးခ်က္စားလို႔ စားျဖစ္ပါတယ္။ က်န္တဲ႔ဟင္း လ်ာေတြကေတာ့တူသေလာက္ရွိပါတယ္။
ရာသီဥတု ေျပာင္းသြားျပီအမေရ...
အမကေတာ့ အေႏြးထည္ရွိေတာ့ အခ်မ္းေျပမွာေပါ့။
ကၽြန္ေတာ္ ကေတာ့ ...
ျမန္မာျပည္မွာ အေနြးထည္က်န္ခဲ႔တယ္ဗ်..

ဖုိးတုတ္ said...
This comment has been removed by the author.
ဖုိးတုတ္ said...

ဂ်ပန္အစားအစာက နုိင္ငံတုိင္းမွာ ေစ်းၾကီးပံုရတယ္

အထက္ပါပံုက အစားအစာေတြမစားဖူးဘူး

ရံုပေဒသီးကင္ ၊ ဆာေကအရက္နဲ ့ အျခားဂ်ပန္စာေတြ စားဖူးတယ္ ၊ ၾကာလုိ.မမွတ္မိေတာ့ဖူး

kawnmonwin-san ႏွင့္ မိသားစု က်န္းမာရႊင္လန္းပါေစ..

kyawhinselwin said...

မေရ
ညီမလည္းေတာင္ပံေၾကာ္နဲ႕အရိုးႏုေၾကာ္သိပ္ၾကိဳက္တာ..
မအရင္ေရးတဲ႕ဥကြန္ ပို႕စ္ေလးလည္းခုရက္ပိုင္းသတိရေနမိတယ္
မကအေတြးေကာင္း တင္ၿပတာေကာင္းတယ္
အားက်တယ္။
ခင္တဲ႕
ညီမငယ္