July 25, 2011

ဖန္တီး

ႀကံဖန္ခ်က္စားျပီး တစ္ေယာက္တည္း အ၀တီးပစ္လိုက္တာကို အတိုေကာက္အေနနဲ႕ “ဖန္တီး”လုိုု႕ ေရးလုိက္တာပါ။




အေႀကာင္းက ဒီလုိပါ။ ကၽြန္မအႀကိဳက္  ဇရစ္ရိုး ကို ဒီမွာ၀ယ္လုိ႕မရႏိုင္ဘူးေလ။ ဒီေတာ႔ ဇရစ္ရိုး ခ်ဥ္ရည္ဟင္းတို႕ ဇရစ္ရိုးအစပ္ေႀကာ္တုိ႕ကို စားခ်င္ေတာ႔ ႀကံဖန္မိပါတယ္။





ဂ်ပန္မွာ စမ္စို္င္း (山菜)လုိ႕ေခၚတဲ႔ အရြက္ေတြရွိပါတယ္။ သူ႕ပံုေတြကို အင္တာနက္ကေန ကူးျပီးတင္ေပးလုိက္ပါတယ္။



ဇရစ္ရိုးပံုစံ နဲ႕တူသေယာင္ေယာင္ရွိတာကေတာ႔ အရိုးရွည္ရွည္ နဲ႕ ထိပ္ကအညြန္႕ေလးေတြ ေခြလိပ္ေနတဲ႕ စမ္စိုင္း ပါ။

ျမန္မာျပည္က ဇရစ္ရိုးက ၀ါးလုိက္ရင္ သြားနဲ႕ကို္က္လုိက္တဲ႔ အခါမွာ ရွရွမြမြေလးျဖစ္ရပါတယ္။ ဒီ စမ္စိုင္းကေတာ႕ အဲလုိမျဖစ္ပါဘူး။
 စူပါမားကက္ေတြမွာ ျပဳတ္ျပီးသားအိတ္ေလးေတြနဲ႕ေရာင္းပါတယ္။


ဂ်ပန္ေတြ စမ္စိုင္း ကိုစားနည္းလည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးပါပဲ။ ေခါက္ဆဲြနဲ႔စားသလို၊ ထမင္းခ်က္တဲ႔အထဲ  အျခား ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားနဲက အတူ ထည္႔ခ်က္နည္းလည္း ရွိပါတယ္။  အဲဒါေတြကို စားရင္းကေန ျမန္မာလို ခ်က္စားဘုိ႕ စိတ္ကူးေပၚလာတာပါ။

အထုတ္ကိုေဖါက္ေရသြန္။ ျပီးရင္တရိုးစီကို ထိပ္ကေနလက္နဲ႕ မ်ွင္ျပီးအေခ်ာင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ႏႊင္ပါတယ္။ ေနာက္သူ႕ကိုေရေအးနဲ႕ ေဆးျပီး ေရကိုညွစ္ထုတ္လုိက္ပါတယ္။

ႀကက္သြန္ျဖဴ/နီ၊ ငရုတ္သီးတို႕ကို ဆီသတ္ျပီး။ ခုနက အသင္႔ျပင္ထားတဲ႔ စမ္စိုင္း ကို  ဒယ္အိုးထဲထည္႔ေမႊပါတယ္။ ႏွံ႕သြားေအာင္ေမႊေနရင္းက ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ိဳမွဳန္႕တို႕ကိုထည္႔ပါတယ္။ အားလံုးက်က္တဲ႕အနံ႕ေမႊးလာရင္ မန္က်ည္းသီးမွည္႕ အႏွစ္ကို သင္႔ေတာ္သလိုထည္႔ျပီး မီးေအးေအးနဲ႕ ဆက္ေႀကာ္ပါတယ္။ဆီျပန္တဲ႕ အသံေလးဒယ္အိုးထဲက ထြက္လာရင္ မီးဖိုေပၚကခ်လို႕ရပါျပီ။


ကၽြန္မလုိပဲ အစားထိုးဖန္တီးမွဳေတြလုပ္ႀကမယ္႔ အိမ္ရွင္မေတြရွိႀကမွာပါ။ အခ်ိန္ရရင္  ေ၀မွ်ခဲ႔ေနာ္။


22 comments:

Anonymous said...

ညီမ ေကာင္းမြန္ဝင္းေရ

အမ တို႕ ကေတာ႔ ဒီေန႕ ဇရစ္အစစ္ေၾကာ္စားတယ္ေနာ္ ညီမ ရဲ႕ အစားထိုးဇရစ္ေလးလည္း ေကာင္းမွာပါေနာ္

ခင္မင္တဲ႕
ေရႊစင္ဦး

Nyi Linn Thit said...

သိပ္ေကာင္းတဲ့ အိုင္ဒီယာပဲ မ,ေကာင္းမြန္ေရ...၊ လူႀကံရင္ ထရံေတာင္ သြားၾကားထိုးတံ ျဖစ္ေသးတာပဲ ဆိုေတာ့ စမ္စိုင္းလည္း ခံႏိုင္႐ိုးလား..၊ း) ဓါတ္ပံု ၾကည့္ရတာ အေတာ္ေလး ေကာင္းမွာ ေသခ်ာတယ္...။

လသာည said...

ဖန္တီး..ကို (တစ္ေယာက္တည္း တီးေနတာလား အခု (*=*)) လာၾကည့္ ကူစားသြားတယ္ း)))

စူးႏြယ္ေလး said...

ဗမာျပည္မွာေၾကာ္စားၾကတဲ႔ ဒရင္ေကာက္ (ၮ)အ႐ြက္ေလးေတြနဲ႔တူတယ္ေနာ္..ေသခ်ာေတာ႔မသိ ဘူး။ ဒရင္ေကာက္ကို မျမင္ရတာ သိပ္ၾကာသြားလို႔ :P

Shinlay said...

က်မလည္းဇရစ္ၾကိဳက္ပါတယ္။ ေၾကာ္စားစား၊ခ်ဥ္ရည္ခ်က္စားစား ၾကိဳက္ပါတယ္။
ဒီမွာေတာ့မေတြ ့မိေသးပါဘူး။

ဘိုမ said...

http://meemee-nage.blogspot.com/

ဒရင္ေကာက္႐ြက္ကို ဒီမွာၾကည့္လို႔ရတယ္ တူလားေတာ႔မသိဘူး

...အလင္းစက္မ်ား said...

နည္းနည္းေတာ့ ေပ်ာ့ေတာ့ေတာ့ ျဖစ္သြားမွာေပါ့ေနာ္အစ္မ... စရစ္ရိုးဆို ရွတတနဲ ့ ဆတ္တတ္တတ္ေလးကိုး ..... ဒါေပမယ့္... စားေကာငး္မယ့္ပံုပါပဲ။

Iora said...

ၾကည့္ရတာ ဒရင္ေကာက္ညြန္ ့နဲ ့တူတယ္။
ကုုိယ္ ဒရင္ေကာက္ညြန္ ့ကိုုေတာ့ျမန္မာျပည္မွာစားဘူးပါတယ္။ ခ်င္းေတာင္မွာ ကြင္းဆင္းတုုန္းကဆုုိ အဲဒီအညြန္ ့ေတြခူးျပီး ေၾကာ္၊ သုုတ္၊ ျပဳတ္၊ ဟင္းခ်ဳိ ေန ့တိုုင္းနီးနီး လုုပ္စားၾကတယ္။ ဟင္းရြက္မရွိလိုု ့ေလ။ စားလိုု ့လည္း အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ ခုု ကုုိရီးယားကအထုုတ္တထုုတ္၀ယ္ထားတာရွိတယ္။ သုုတ္စားမယ္ဆိုုျပီး။ လုုပ္စားအုုန္းမွဘဲ။ စားခ်င္လာျပီ ဖန္တီးကုုိ ၾကည့္ျပီး ဖန္..တီး.. အုုန္းမွဘဲ။ ေက်းဇူး..ေက်းဖူး။ ဇရစ္လည္းၾကိဳက္တယ္ေလး

Anonymous said...

It must be delicious.I also like Zayit sour soup.Feeling jealous to both Shwezin and you.There's no Zayit and Samsai:(
Gyidaw

Anonymous said...

ဟုတ္ပ
ဒရင္ေကာက္ေလးေတြ
ဒီမွာေတာ႔ ဒရင္ေကာက္ရွိလို႔သိတယ္ေလ း)
ၾကံၾကံဖန္ဖန္လုပ္စားျပီး စားလို႕ေကာင္းတယ္ဆို စိတ္ခ်မ္းသာတယ္မဟုတ္လား


ေခ်ာ

seesein said...

ဇရစ္ေတြ ရမယ္ ရမယ္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ဇရစ္ေတြေနာ္ တစီးမွ ၁၀၀ ထဲ ၁၀၀ ထဲ ၂၀၀ဖိုး ယူရင္ သံုးစီး သံုးစီး ရပ္ၾကည္႕ေနလို႕ ကုန္သြားရင္ တာ၀န္မယူဘူးေနာ္ ၀ယ္ထား ၀ယ္ထား ေစ်းသည္ ေအာ္သံၾကားလို႕ ၂၀၀ ဖိုးၾကီးမ်ားေတာင္ ၀ယ္ပစ္လိုက္တယ္ ကုန္ေအာင္စားေစဗ်ာ ဖန္တီးေလးလဲ ေကာင္းမွာဘဲ
ခင္မင္တဲ့
စစ

မိုးယံ said...

ဖန္တီးတဲ့ ဒိုင္ဒီယာကိုေတာ့ ေလးစားသြားၿပီ။

ဒီမွာလည္း ဘာထူးလည္း ဟိုဟာ အစားထိုး ဒီဟာ အစားထိုးနဲ႕ စားေနရတာပါပဲ အစ္မရယ္။

Kyaw Hnin Se Lwin said...

မမြန္ေရ
လုပ္စားဦးမွပဲ
ညီမလဲအၿမဲေတြ႕ၿပီး ဘယ္လိုလုပ္စားရမွန္းမသိတာနဲ႕ ခုေတာ႕အေတာ္ပဲ
:))

ကုိကုိေမာင္(ပန္းရနံ႔) said...

သူႀကီးမင္းတုိ႔ တုံးဖလားအေနာက္ဖက္က လွ်ိဳထဲမွာ ဇရစ္ေတြ ေပါမွေပါဘဲ။ သတိေတာင္ ရသြားၿပီ။ း))

မမြန္ခ်က္ထားတာက စားခ်င့္စဖြယ္ေလး။ နိပြန္လာရင္ ခ်က္ေကၽြးခုိင္းဦးမွ။ း))

ခင္မင္လ်က္

Monmon Yoko said...

ဒရင္ေကာက္ညြန္.ေလးေတြ ရန္ကုန္မွာ ၁စည္းတစ္ရာနဲ. ၃စီးဝယ္စားတာ တစ္ခါေၾကာ္ ၂ေယာက္စာေတာင္မရဘူး။ ဒီမွာ ဝယ္စားရတာပိုတန္တယ္ မေကာင္းမြန္။ အဆင္ေၿပရင္သုပ္စားၾကည္.ဦးမယ္။

SHWE SHWE WIN said...

မမြန္တေယာက္ အဝတီးပစ္လိုက္တာ ဘာ အစားစာဘာလိမ္႔ ဆိုျပီး စာတ္ပံုႀကည္႔ျပီး ထုတ္လိုက္တဲ႔ အေျဖကေတာ႔ ဝက္ေခါက္ျပဳတ္သုပ္ ( သို႔ ) ငါးသလဲထိုးေႀကာ္ ၊ ငွက္ေပ်ာအူပင္ျပဳတ္သုပ္... ..ဟဟဟဟဟ ...တက္တက္စင္ေအာင္လြဲ...

ွဗီယက္မွာေတာ႔ အရြက္စံုရတယ္ အမေရ ကၽြန္မလည္ း ေႀကာ္စားလိုက္အံုးမယ္ #

Swant said...

အဲ႔ဒါ ဝါလဘီ လို႕ေခါ ္ တဲ့ စန္းစိုင္ ပါ.. ညီမ အိမ္ရဲ႕ ေနာက္ က ေတာင္ မွာ Spring ဆို အမ်ားႀကီး ေပါက္ တယ္.. အဲ့ဒီ အခ်ိန္ဆို စန္းစိုင္ အမ်ိဳးမ်ိဳး ေပါက္ လာၿပီ.. ကိုဂို႔မိ လို႕ေခါ ္ တဲ့ စန္းစိုင္ ဆို စားလို.အရမ္းေကာင္းတယ္..ေတာက္ တာမရွိဘူး..ဖုခိ ဆိုတဲ့ စန္းစိုင္ရဲ့အရိုးဆို ၾကာရိုး အရသာနဲ႕ တပံုထဲမို႕ဟင္းခါးခ်က္ ေသာက္ရင္ ဂြတ္ ရွယ္ ပါပဲ စန္းစိုင္ ေတာ္ ေတာ္မ်ားမ်ား က ေတာက္တတ္တာ မို. ဂ်ပန္ေတြ ဒီအတိုင္း မစားပဲ baking soda or ၿပာ နဲ႕ တေနကုန္ ၿပဳတ္ၿပီးမွ စားၾကတာပါ.. မေကာင္းမြန္ ရဲ႕ၿပဳပ္ၿပီးသားအထုတ္ က safe လည္းၿဖစ္ အခ်ိန္ကုန္ လည္းသက္သာတာ မို.အေကာင္းဆံုးပါ.. ဒီတခါ ဝါလဘီ ကို မေကာင္းမြန္ လိုခ်က္စားၾကည္႕ဦးမယ္..

မိုးေငြ႔...... said...

အမေရ..အဲဒီထိပ္က အေကာက္ေလးေတြပါတဲ႔ အရြက္ကို ရွမ္းျပည္မွာေတာ့ ဋရြက္လို႔ေခၚတယ္..။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးနဲ႔ ခပ္ရႊဲရႊဲေလးေၾကာ္စားၾကတယ္..။

မိုးေငြ႔...... said...

အဟီးးး ေဆာရီး ဍေရးတာ တတလင္းခ်ိပ္နဲ႔မွားသြားတယ္..။

ကုိေအာင္(ပ်ဴႏိုင္ငံ) said...

မေကာင္းမြန္၀င္း :D
ဘေလာ့ေဒးအတြက္ အမွတ္တရ ေရးေပးဖုိ႕ ခင္မင္စြာ တက္ဂ္(tag) ထားပါတယ္ ...

မဒမ္ကိုး said...

ထူးထုူးဆန္းဆန္း နည္းရသြားပါတယ္
အမေကာင္းမြန္ေရ..
ခင္တဲ႕
မဒိုးကန္

Anonymous said...

ဒရင္ေကာက္အရြက္ကိုေတာ့ သိတယ္..။
အဲ့စမ္ဆိုင္ ဆိုတာ ဒီမွာရွိတယ္.။
အဲ့စမ္ဆိုင္ဆိုတာ ဒရင္ေကာက္အရြက္ ပဲမဟုတ္လားး.။

ဇရစ္ရိုးဆိုတာေတာ့ မသိ..။


ေပါက္