April 27, 2010

ကမာၻ႕ အေကာင္းဆံုးမနက္စာ

အထင္ကရနံမည္ႀကီးပုဂၢိဳလ္မ်ား အျပင္ ေဟာလီ၀ုဒ္က ႀကယ္ပြင္႕မ်ား ကေတာင္ လာေရာက္သံုးေဆာင္ႀကတယ္ဆိုျပီး ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ ရဲ႕ မီဒီယာေလာက မွာ ေရပန္းစားေနတာကေတာ႕
“ ကမၻာ႕ အေကာင္းဆံုးမနက္စာ ” ျဖစ္ပါတယ္။





သူတုိ႕ေျပာတဲ႕ နံပါတ္၀မ္း
ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ အင္တာနက္ေပၚမွာ၊ ရုပ္ျမင္သံႀကားလိုင္းေပါင္းစံုေပၚမွာ “ကမၻာ႕အေကာင္းဆံုး မနက္စာ” ရယ္လုိ႕ နံမည္ႀကီးလွတဲ႕ စကမ္ဘဲလ္ဒ္ အက္ဂ္ scrambled egg  ကို စားဘုိ႕အတြက္ ဆိုင္ကိုေရာက္ျပီး စာရင္းေပးထားျပီး စားရဘို႕အထိ နာရီနဲ႕ခ်ည္ျပီးေစာင္႕ရပါတယ္။ ဒါေပမယ္႕ စားဘုိ႕သြားတဲ႕သူနဲ႕ ေစာင္႕တဲ႕သူေတြက ဒီေန႕အထိ အျမဲမျပတ္ရွိေနတုန္းပါပဲ။ ပိတ္ရက္နဲ႕ စေနတနဂၤေႏြေတြမွာ မနက္စာစားရဘို႕အေရး အနည္းဆံုး တစ္နာရီေက်ာ္ေက်ာ္ေစာင္႕ရတယ္လို႕သိရပါတယ္။

အဲဒီလုိေစာင္႕ရတာကို ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြတင္မကပါဘူး ဂ်ပန္ကိုလာႀကတဲ႕  တြမ္ခရုဇ္ Tom Cruise ၊ ကမယ္လြန္ဒီးယ္စ္ Cameron Diaz၊ လီယိုနာဒို ဒယ္ကာပီယို Leonardo DiCaprioတို႕လုိ ေဟာလိဒ္၀ုဒ္ စတားမ်ားကလည္း ႏွစ္သက္စြာလာေရာက္သံုးေဆာင္ႀကတယ္တဲ႕။

နယူးေယာက္တိုင္းမ္စ္ စာေစာင္မွာ “ကမၻာ႕နံပါတ္တစ္ အရသာအရွိဆံုး မနက္စာ”လို႕ တင္စားေဖၚျပျခင္းခံရတဲ႕ scrambled egg စကမ္ဘဲလ္ဒ္ အက္ဂ္ (ႀကက္ဥကို ႏြားႏို႕ေထာပတ္တို႕ႏွင္႕ ေမႊေႀကာ္ထားတဲ႕ ႀကက္ဥေမႊေႀကာ္) ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီႀကက္ဥေမႊေႀကာ္ မနက္စာကို ေရာင္းခ်တာကေတာ႕ ဆစ္ဒနီက ရက္စေတာရင္႕ တစ္ခုျဖစ္တဲ႕ ဘီလ္စ္ bills ျဖစ္ပါတယ္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ အခုဆိုရင္ ဆိုင္ခြဲ ႏွစ္ဆိုင္ရွိေနပါျပီ။ ဆစ္ဒနီ က ဘီလ္စ္ ကေန ႏိုင္ငံျခားရပ္ျခား ပထမဦးဆံုးဆိုင္ခဲြကို ၂၀၀၈ခုႏွစ္မတ္လမွာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ ကာမာ႕ကုရာ႕ ၊ ရွိခ်ိရိဂါ႕ဟာမာ႕ ဆိုတဲ႕ကမ္းေျခေနရာမွာ စတင္ဖြင္႕လွစ္ခဲ႕ပါတယ္။ ဒီႏွစ္၂၀၁၀၊ မတ္လမွာေတာ႕ ယိုကိုဟားမား ဆိပ္ကမ္းက“ အကာ႕ရမ္းဂါ႕ဆိုးကို ”ဆိုတဲ႕ ေနရာမွာ ဒုတိယဆိုင္ခြဲကို ဖြင္႕လွစ္ပါတယ္။

အေနအထား
ဆိုင္ႏွစ္ဆိုင္စလံုးဟာ ေနရာအေနအထားနဲ႕ အျပင္အဆင္က အလြန္ကုိ ေကာင္းလွတာကလည္း နံမည္ႀကီးရျခင္း အေႀကာင္းရင္းတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ပင္လယ္ကမ္းေျခကို မ်က္ႏွာျပဳထားတဲ႕ ျမင္ကြင္းက်ယ္က မ်က္စိကို လည္း အဟာရျပည္႕၀ေစပါတယ္။

အခင္းအက်င္း
ကာမာ႕ကုရာ႕ က ဆိုင္မွာေတာ႕ အျဖဴေရာင္ အဂၤေတေတြကို မံျပီးသုတ္ထားတဲ႕အတိုင္းထားထားတဲ႕
(အမွတ္တမဲ႕ႀကည္႕ရင္ ေဆာက္လက္စ အေဆာက္အဦပံုစံနဲ႕ ေပါ႕) အျပင္အဆင္ဒီဇိုင္းနဲ႕ ႏွစ္ထပ္အေဆာက္အဦမွာတည္ရွိပါတယ္။ ဆိုင္က ပင္လယ္ကမ္းေဘးနားက လမ္းမနဲ႕ ပင္လယ္ဘက္ကိုျမင္ရတဲ႕အတြက္ေႀကာင္႕ ဟုိဘက္ေငးဒီဘက္ေငးနဲ႕ ေစာင္႕ရတာ အခ်ိန္ႀကာတယ္လို႕မထင္ရဘူးလို႕ စားေသာက္ဘုိ႕သြားတဲ႕ သူေတြက ဆုိႀကပါတယ္။ ပင္လယ္ျပင္ကိုမ်က္ႏွာမူထားျပီး ဒိုင္းနင္း dining နဲ႕ ေလာင္႕ဂ်္ lounge ခန္းမႏွစ္ခုနဲ႕ ၀င္ေပါက္ႏွစ္ခုရိွပါတယ္။ ညဘက္အတြက္ ဘားေကာင္တာ Bar counter ဒီေဂ်ဘုသ္ DJ boothေတြလည္း ျပင္ဆင္ထားတဲ႕အျပင္ ဆိုဖာထုိင္ခံုေတြလည္းထားထားေတာ႕ သက္ေတာင္႕သက္သာေနထို္င္ႏုိင္ပါတယ္။
ေလာင္႕ဂ်္ထဲက ျပဴတင္းေပါက္ဘက္မွာေတာ႕ မွွန္စားပဲြ နဲ႕ လိေမၼာ္ေရာင္ ထိုင္ခံုေတြခင္းက်င္းထားပါတယ္။ ပင္လယ္ျပင္ဘက္ကတိုက္ခတ္လာတဲ႕ သန္႕ရွင္းလတ္ဆတ္ေအးျမတဲ႕ ေလရဲ႕ အထိအေတြ႕၊ ထုိင္ရတာ အဆင္ေျပထုိင္္လို႕ေကာင္းတဲ႕ ကုလားထိုင္မ်ား ေပၚမွာထုိင္ရင္း ပင္လယ္ျပင္ကို ေငးေမာရတဲ႕ တဒဂၤဟာ “အခ်ိန္“ ဆိုတာကို ေမ႕ေပ်ာက္ႏိုင္ေလာက္တဲ႕ ရွဳခင္းပါ။

မီႏူးမိတ္ဆက္
မနက္စာ မီႏူးေတြကိုႀကည္႕လုိက္မယ္ဆိုရင္လည္း ဆိုင္ရဲ႕ နံမည္ေက်ာ္ ႀကက္ဥေမႊေႀကာ္အျပင္ ၊
ပန္ကိတ္ခ္ (pancake)၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဘယ္ရီ (berry) သီးေဖ်ာ္ရည္ တုိ႕ေပါ႕။

ဒီပန္ကိတ္ဟာ လည္း ႀကက္ဥေမႊေႀကာ္လိုပဲ လူႀကိဳက္မ်ား ေရာင္းေကာင္းတယ္လို႕ သိရပါတယ္။
ဘာေႀကာင္႕နံမည္ႀကီးရသလဲဆိုရင္ သူ႕ထဲမွာပါ၀င္တဲ႕ သႀကားနဲ႕ေဖာက္ထားတဲ႕ ႀကက္ဥအႏွစ္ (meringue )၊ ရီကိုတာ ခ်ီးစ္ (Ricotta cheese) ေတြကျပစ္ျပစ္ႏွစ္ႏွစ္ရွိလွျပီး ႏူးည႕ံမွဳ ၊ ကိတ္ရဲ႕မီးဖုတ္ထားတဲ႕ အရသာ သက္သက္ကေလးနဲ႕ ပါးစပ္ထဲမွာ အရသာစြဲသြားေစတာပါ။ ခ်ိဳပံုခ်ိဳနည္းကလည္း အေနေတာ္၊ ခ်ီးစ္ရဲ႕ ခ်ဥ္တင္တင္ အရသာကလည္း ပါလိုက္ေသးတယ္။ ပ်ားရည္ နဲ႕
ေထာပတ္ေလးကိုဆမ္း ဒါမွမဟုတ္ ငွက္ေပ်ာသီး ေမပယ္လ္ သႀကားရည္ေလးဆမ္းလုိက္လို႕ကေတာ႕ တမူထူးတဲ႕အရသာက ယန္း၁၄၀၀ ေပးရလဲ မႏွေျမာဘူးဆိုပဲ။

ေနာက္ထပ္ မီႏူးကေတာ႕ ဒီဆိုင္ bill ကုိနံမည္ႀကီးျဖစ္ေစတဲ႕ “ကမၻာ႕နံပါတ္တစ္ အရသာအရွိဆံုး မနက္စာ” ပါ။ ေအာ္ဂင္းနစ္ႀကက္ဥဆိုတဲ႕ သဘာ၀အတိုင္းေမြးျမဴထားတဲ႕ ႀကက္ဥကို ေမႊေႀကာ္ထားျပီး ေပါင္မုန္႕ကင္ နဲ႕ တဲြထားပါတယ္။ တစ္ပဲြကို ယန္း၁၂၀၀ပါ။ ႀကက္ဥႏွစ္လံုးကုိ ဖရက္ခ်္ကရင္မ္ နဲ႕ ဆားအနည္းငယ္ ထဲ႕ျပီး သိပ္ မေခါက္ေမႊပဲေႀကာ္ထားပံုရပါတယ္။ လ်ွာေပၚတင္လိုက္တာနဲက စိမ္႕ အိသြားေလာက္ေအာင္ ႏူးည႕ံလွပါတယ္။

ဘယ္သူကစလုိက္တာလဲ
အဲဒီမနက္စာကို တီထြင္ေရာင္းခ်သူက ႀသစႀတီးလ်ႏိုင္ငံသား Bill Grangerပါ။ သူဟာ ဆစ္ဒနီရဲ႕ မနက္စာ ယဥ္ေက်းမွဳကိုေျပာင္းလည္း ပစ္ႏိုင္ခဲ႕သူ၊ ကမၻာ႕နံပါတ္၀မ္း မနက္စာရယ္လို႕ ဂယက္ရိုက္သြားေစသူပါ။
ႀသစေႀတးလ်ႏိုင္ငံ မယ္လဘုန္းျမိဳ႕မွာေမြးဖြားျပီး အသက္၁၉ႏွစ္မွာ ဆစ္ဒနီကိုေျပာင္းခဲ႕ပါတယ္။
ေက်ာင္းသားအရြယ္မွာ အႏုပညာအဓိကနဲ႕ ပညာသင္ခဲ႕ရင္း အခ်ိန္ပိုင္းအလုပ္ကို စားပဲြထိုးလုပ္ခဲ႕ရာကေန အစားအေသာက္ေလာကကို စိတ္၀င္စားျပီး တစ္ေခတ္ထူလုိက္ပါတယ္။
တမူထူးတဲ႕ အေတြးအေခၚနဲ႕ ပါရမီဥာဏ္ လင္းလက္တဲ႕အခ်ိန္မွာ သူ႕စိတ္ကူး အတိုင္း စားေသာက္ဆိုင္တစ္ဆိုင္ ဖြင္႕ခ်လိုက္ပါေတာ႕တယ္။ ၁၉၉၃ခုႏွစ္မွာ ဆစ္ဒနီ က Darlinghurs မွာ bills ဆိုင္ကို စတင္ဖြင္႕လွစ္ခဲ႕ပါတယ္။ ၁၉၉၆ခုႏွစ္ ေရာက္ေတာ႕ Surry Hills မွာထပ္ဖြင္႕ပါတယ္။
ႏွစ္ဆိုင္စလံုး ဟာ ေဒသခံလူမ်ားအျပင္ ခရီးသြားဧည္႕သည္မ်ားကပါ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္လို႕ တစတစ စည္ကားေအာင္ျမင္ လာပါေတာ႕တယ္။ ၂၀၀၅ခုႏွစ္ မွာ ျခံပံုစံနဲ႕ bills Woollahra ဆိုင္ကို ထပ္မံတိုးခ်ဲ႕ႏုိင္လာျပန္ပါတယ္။

ဘာေႀကာင္႕ ဂ်ပန္မွာ လာဖြင္႕တာလဲ
၂၀၀၈ခုႏွစ္မွာေတာ႕ တကၠသိုလ္ေက်ာင္းသားဘ၀မွာ အလည္လာခဲ႕ျပီးေနာက္ပုိင္း သူ႕ ရဲ႕ အေတြးအေခၚေတြကို ပိုမိုႀကီးထြားရင္႕သန္ေစတဲ႕ သဘာ၀ပတ္၀န္းကိုိပိုင္ဆိုင္တယ္ဆိုတဲ႕ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ ပထမဦးဆံုး ႏုိင္ငံရပ္ျခားဆိုင္ခဲြကို ကာမာ႕ကုရာ႕၊ ရွိခ်ိရိဂါ႕ဟာမာ႕ ကမ္းေျခ မွာ ေရြးခ်ယ္ဖြင္႕လွစ္လုိက္ပါတယ္။

ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ စိတ္ကူးယဥ္ခဲ႕တဲ႕ ပင္လယ္ကမ္းေျခေဘးနားက စားေသာက္ဆိုင္ကို လက္ေတြ႕ အေကာင္အထည္ေဖၚလုိက္ႏိုင္ပါျပီ။ ပင္လယ္ကို ရွဳေမွ်ာ္ရင္းနဲ႕ စားေကာင္းဘြယ္ရာကို သံုးေဆာင္ႏိုင္တယ္ဆိုတဲ႕ ရည္ရြယ္ခ်က္ေႀကာင္႕ ႏိုင္ငံတကာကေနေတာင္အာရံုစိုက္ခံရပါတယ္။

လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ စိတ္ကူးဆန္း ကေန ဂ်ပန္ရဲ႕ ထရမ္း( trend)
ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ ေခတ္ေရစီးေႀကာင္းမ်ားထဲက အခုေရပန္းစားေနတဲ႕ အေႀကာင္းအရာတစ္ခုျဖစ္ျပီး၊ ႏုိင္ငံျခားသား တစ္ေယာက္ရဲ႕ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံထဲကို စီးပါြးေရးေျခလွမ္းပံု၊ စီးပြါးေရးမေကာင္းဘူးရယ္လို႕ သတ္မွတ္ထားႀကတဲ႕ ေခတ္ကာလမွာ (ဘာပဲေျပာေျပာဂ်ပန္လူမ်ိဳးတစ္ေယာက္အတြက္လည္း) ေစ်းႀကီးတဲ႕ မနက္စာကို တည္ခင္း ေရာင္းခ်တဲ႕ သတၱိနဲ႕ သာမာန္ေရာင္းကုန္ပစၥည္းကို ထူးျခားတဲ႕ အသြင္နဲ႕ ေစ်းကြက္တစ္ခုထြင္ႏိုင္တဲ႕ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ အေျမာ္အျမင္ေတြကို ကၽြန္မသိရသမွ် ေဖၚျပလိုက္ပါတယ္။

လွပ ဆန္းသစ္တဲ႕ ကုိုယ္ပိုင္စိိတ္ကူး အိပ္မက္မ်ား တကယ္လက္ေတြ႕ျဖစ္ႏိုင္တာသိရွိရျခင္းျဖင္႕
ေန႕စဥ္ရုန္းကန္လွဳပ္ရွားရတဲ႕ ဘ၀မွာ အားသစ္မ်ား ရရွိခံစားႏိုင္ႀကပါေစ။

ကိုးကားစာမ်က္ႏွာမ်ား
http://www.bills.com.au/bills/index.htm
http://www.asajikan.jp/special/080304a/
http://bills-jp.net/bills_english/infomation_shichirigahama.html
http://www.excite.co.jp/ism/concierge/rid_1620/pid_1.html
http://www.ozmall.co.jp/trend/20071009gourmet/
http://www.japantoday.com/category/lifestyle/view/celebrity-australian-chef-introduces-japan-to-the-pleasure-of-breakfast

5 comments:

khun thadar said...

မနက္စာေကာင္းေကာင္းမစားနုိင္တဲ့
ခြန့္အတြက္ေတာ့ အေတာ္ေကာင္းမယ့္
မနက္စာဘဲ...အစ္မေရ။
ခုလိုေရးျပတာ ေက်းဇူးပါ ၾကံဳရင္
တန္းစီျပီး စားၾကည့္လုိက္အံုးမယ္ ဟဲ...
ၾကံဳမယ္လည္းမထင္ပါဘူး...:P

ကိုမ်ဳိး (အညာေျမ) said...

မဂၤလာပါ...

အစားအေသာက္ ေကာင္းေကာင္းေလးေတြကို ေ၀မွ် တင္ျပေပးတာ ေက်းဇူးပါ။
ပံုေလးေတြကို ၾကည့္ရတာနဲ႕တင္ စားခ်င္စိတ္က ေပါက္ေနျပီ။ တန္းစီရမွာေတာ့ ပ်င္းတယ္ဗ်။

က်ဳပ္တို႕ အညာမွာ ဆုိရင္ေတာ့ မနက္စာဆိုရင္ ထမင္းဆီစမ္းနဲ႕ အညာပဲေလွာ္ေလးနဲ႕ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ အ၀တီးတာ ဗ်ဳိ႕။

အေဖ စင္ကာပူ အလည္လာတုန္းက McDonald မွာ မနက္စာ စားေတာ့ ေျပာတာေလး သတိရမိတယ္။ မင္းတို႕ မနက္စာကလဲ ေပါ့ပ်က္ပ်က္နဲ႕ တဲ့။ ေပါင္မုန္႕မီးကင္ကို အသားညွပ္ျပီး ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ေလးနဲ႕ စားရတာ.. အားမရဘူးတဲ့။

အဲဒါနဲ႕ ေနာက္ေန႕ေတြမွာ ကုလား ဘယာေၾကာ္ေလးနဲ႕ ေရေႏြးၾကမ္း ရယ္.. ထမင္းဆီစမ္း ပူပူေလးရယ္ လုပ္ေပးရတယ္.. အဲဒီေတာ့မွ...

ေအး..ဒီလိုလုပ္ပါ.. အခုမွ ခံတြင္းေတြ႕တယ္ တဲ့ ဗ်ာ...

ခင္မင္စြာျဖင့္
ကိုမ်ဳိး (အညာေျမ)

SHWE SHWE WIN said...

အသင္ဧ။္မနက္စာသည္ကၽြႏုပ္ဧ။္ညစာအားေနာက္က်ေစခဲ႔ဧ။္။အေႀကာင္းမွာ အလုပ္မွ ၿပန္ေရာက္ေရာက္ခ်င္း ဝယ္လာေသာ parcel အားစားခါနီးတြင္ အသင္႔အား ႏိွပ္လိုက္မိသြားၿခင္းေႀကာင္႔ၿဖစ္သည္။ ( ^ ^)
စကားမစပ္ ထိုမနက္စာအတြက္ အသင္ နာရီေပါင္းမည္မွ် ေစာင္႔ခဲ႔ရသနည္း။

SHWE SHWE WIN said...

အခုလိုေရးသားေဖာ္ၿပေပးသည္႔အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္.....

win latt said...

မေရာက္တာၾကာလို႔...ေနေကာင္းလားအမ...
ဒီမွာေတာ့ ႏွာေခ်တာ တစ္လေလာက္ရွိသြားျပီ...
ပန္းဝတ္မွဳန္ေရာဂါ ရေနပါေၾကာင္း...။