ႏိုင္ငံတစ္ႏိုင္ငံရဲ႕
လူမွဳပတ္၀န္းက်င္မွာ ဓေလ႔ထံုးစံ တစ္ခု သာမန္ျဖစ္ရိုးျဖစ္စဥ္အျဖစ္ ၀င္ေရာက္အသားက်လာတဲ႔
တိုင္းတပါးရဲ႕ မူလသဘာ၀အေလ႔အထ သတ္မွတ္မွဳေတြကို အဲဒီႏိုင္ငံရဲ႕ subculture အေထာက္အကူယဥ္ေက်းမွဳ
(ဒီျမန္မာျပန္က ကၽြန္မစိတ္ႀကိဳက္သံုးထားတာပါ ) လို႔ေျပာဆိုႀကပါတယ္။
ဂ်ပန္မွာ၊ အဲ
တိုက်ိဳမွာလို႕ေျပာရမလားပဲ။ အခ်ိဳ႕ေသာ အိႏၵိယ အစားအစာဆိုင္ေတြ၊ ထိုင္းအစားအစာ။ တူရကီအစားအစာ၊
အီတလီအစားအစာ စသည္ျဖင္႔ေပါ႕ေလ အျခားတိုင္းတပါးကဆိုင္ေတြ ဟာေရာင္းေကာင္းႀကျပီး ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြကလည္း
တိုင္းတပါးအစားအေသာက္ေတြကို ခံုခံုမင္မင္ စားေသာက္ႀကတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။
မိုးရြာထဲမွာလည္း ေစာင္႔၀ယ္ႀကတာပဲ |
ဒါ႔ေႀကာင္႔ တိုင္းတပါးအစားအေသာက္ေတြကို
စားသံုးတာလည္း ဂ်ပန္ရဲ႕ အစားအေသာက္ယဥ္ေက်းမွဳထဲက subculture တစ္ခုအေနနဲ႔ ေျပာလို႕ရမလားပဲ။
ဥပမာ ေဂ်ာဇာ႔ ေခၚတဲ႔ ဖက္ထုပ္၊ လားမန္းေခၚတဲ႔ ေခါက္ဆဲြျပဳတ္၊ ဟန္းဘားဂု လို႕ေခၚတဲ႔ ဟန္ဘာဂါေပါင္မုန္႔မွာ ဌာပနာအျဖစ္သံုးတဲ႔
အသား၀ိုင္း ၊ ပါစတာ လို႕ေခၚတဲ႔ စပါ႕ဂတ္တီ ေတြဟာ၊ ဂ်ပန္အစားအေသာက္အျဖစ္ ေနရာယူထားႏိုင္ႀကပါတယ္။
ဟန္းဘားဂု လို႕ေခၚတဲ႔ ဒီအစားအစာကို ခေလးေတြလည္းႀကိဳက္ႀကတယ္ |
ဒီပုိ႕စ္မွာေတာ႔
ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ ရုပ္ျမင္သံႀကားထုတ္လြင္႔တဲ႔ လိုင္းခြဲ ေတြမွာ မႀကာခဏ ပါတတ္ျပီး ၊
“ေကာင္းလိုက္တာ”လို႔ေျပာႀကလြန္းလို႕ သြားစားႀကည္႔တာ တကယ္လည္းေကာင္းတဲ႔ ရွန္ဟိုင္းေပါက္စီ
တစ္မ်ိဳးအေႀကာင္းေျပာျပပါရေစ။
တစ္ပိုင္းက အေပ်ာ႔ ၊တစ္ပိုင္းက အႀကြတ္ ဘယ္ဘက္ကအရင္စားမလဲ |
ဆိုင္ေနရာ
တိုက်ိဳ၊ အီကဲဘုကုရို
ဘူတာ ေျမာက္ဘက္ထြက္ေပါက္ နားမွာရွိပါတယ္။
အမ်ားအားျဖင္႔ကေတာ႔
တန္းစီေနတဲ႔ ၀ယ္သူေတြနဲ႔ပါ။
ကုိယ္သြားတဲ႔
အခ်ိန္လူမရွိရင္ေတာ႔ ကံေကာင္းလို႔ေပါ႕။ (^_- )
ဆိုင္အသြင္အျပင္
ဆိုင္ထဲမွာထိုင္စားတဲ႔ေနရာက
နံရံဘက္ကို မ်က္ႏွာမူထားတဲ႔ ကုလားထိုင္ျမင္႔ျမင္႔ နဲ႔ စားပဲြက်ဥ္းက်ဥ္းပါ။ ၆ေယာက္စာေလာက္ပဲလားမသိဘူး။ အတိအက်မမွတ္မိပါဘူး။ ပါဆယ္၀ယ္တဲ႕
သူက ပိုမ်ားပါတယ္။ ဆိုင္ေသးေသးေလးမွာ ေပါက္စီကို ဘယ္လိုလုပ္ေနတာလဲဆိုတာကိုပါ ျမင္ရျပီး
၊ တရုတ္လူမ်ိဳး၀န္ထမ္းေတြကိုေတြ႕ခဲ႕ရပါတယ္။
ေပါက္စီအရြယ္နဲ႕ေစ်းႏွဳန္း
လက္တဆုပ္စာ ေပါက္စီေလး၆ခုတစ္ဗူးကို
ယန္း၅၇၀၊ ၄ခုပါတစ္ဗူးကို ယန္း၃၈၀ပါ။
ဒီေပါက္စီရဲ႔ထူးျခားမွဳ
ေပါက္စီလံုးရဲ႕
ေအာက္ပိုင္းတ၀က္ေလာက္က ႀကြပ္ႀကြပ္ကေလးျဖစ္ေနျပီး။ ေပါက္စီလံုးရဲ႕ အေပၚတစ္ပိုင္းက ခပ္ေပ်ာ႔ေပ်ာ႔နဲ႕
လိပ္ဥျပဳတ္ပံုစံနဲ႕တူပါတယ္။
ပူပူေႏြးေနြးစားတာအေကာင္းဆံုးဆိုေပမယ္႔။
၀ယ္ျပီးျပီးခ်င္း သို႕မဟုတ္ မိုက္ကရိုေ၀႔ဗ္နဲ႔ ျပန္ေႏႊးျပီးျပီးခ်င္းစားမယ္ဆုိရင္ အေတာ္႔ကိုသတိထားရပါလိမ္႔မယ္။
ေပါက္စီထဲမွာ အသားလံုးဌာပနာနဲ႕ အတူ အသားကထြက္တဲ႔ အခ်ိဳရည္ေတြက အျပည္႔နီးပါးရွိေနလို႕ပါ။
အေပါက္ေဖါက္ျပီး အရည္အရင္စုတ္မလား၊ တစ္ခုလံုးပါးစပ္ထဲ ထည္႔စားပစ္လိုက္မလား |
စားနည္း
ေပါက္စီကို ေသခ်ာအေအးခံ
ေတာ္ေတာ္ေလး ေအးျပီလို႕ထင္ရတဲ႔ အခ်ိန္၊ ေပါက္စီတစ္ခုလံုးကို ပါးစပ္ထဲထည္႔ျပီး ကိုက္လိုက္လို႕ကေတာ႔
၀က္သားလံုးပါတဲ႕ဟင္းခ်ိဳကို ဇြန္းႀကီး တစ္ဇြန္းနဲ႕
ေသာက္ခ်လိုက္ရသလုိပါပဲ။“ဂလု၊ ဂလု”
ေနာက္တစ္နည္းကေတာ႔
ေပါက္စီကိုအေပၚဘက္နားမွာ အသားေလး တူေလးနဲ႔ အေပါက္ေဖါက္ျပီး အခ်ိဳရည္ကို စုပ္ေသာက္ျပီးမွ
ေပါက္စီကိုတူေလးနဲ႕ျဖတ္ျပီး ႏွစ္လုပ္စာေလာက္ ခဲြစားတာပါ။“ရႊတ္၊ ရွလြပ္၊ ဂု”
ဂ်ပန္မွာေရာင္းတဲ႔
အျခားတရုတ္ေပါက္စီေတြထက္ေတာ႔ ၀က္သားေတာက္ေတာက္စင္းကို ဌာပနာထားတဲ႔ အသားရဲ႕ အရသာက ေလးေလးပင္ပင္ရွိလွပါတယ္။
ေပါက္စီအသားကေတာ႔
အထက္မွာေျပာခဲ႔သလိုပါပဲ။ အျခားေပါက္စီမ်ားထက္ အနည္းငယ္ထူျပီး ကိုက္ရတာ စီးစီးပုိင္ပို္င္၊
ေအာက္ပိုင္း ေနရာကလည္း ၀ါးလိုက္ရင္ တဂြ်တ္ဂြ်တ္နဲ႔ ပါ။ ကၽြန္မထင္တာကေတာ႔ ေပါက္စီသားပါးရင္
ေပါက္သြားမွာမုိ႕လုိ႕ ခပ္ထူထူျဖစ္ေအာင္ အစကတည္း က မုန္႕သားကိုႏွဲထားပံုရပါတယ္။
အမဲသား မဆလာဟင္းခ်ိဳ နဲ႕ ေပါက္စီလံုး |
တဲြဘက္စားသံုးရန္
သူနဲ႕ အတူစားဘို႕
အနက္ေရာင္ရွာလကာရည္ ေပးပါတယ္။ (အခ်ိန္ယူ အခ်ဥ္ေဖါက္ထားလို႔ အမဲေရာင္ေျပာင္းလာတာျဖစ္ပါတယ္ )
မီႏူးမွာေတာ႔
အမဲသား မဆာလာဟင္းခ်ိဳ။ သူလည္း ဗူးနဲ႕ရပါတယ္။ ။ မဆလာနံ႕သင္းျပီး အေရာင္က ကုလားအာလူးအ၀ါဟင္းလုိပါ၊
အထဲမွာ ပဲႀကာဇံရယ္ အမဲသားအလႊာတံုး၃-၄ဖတ္ပါပါတယ္။
ပူတယ္။ (အပူခ်ိန္ေကာ၊
အရသာေကာ)။ ေမႊးတယ္ (အမဲသားနံ႕ေကာ၊ မဆလာနံ႕ေကာ)။
ေရေႏြးႀကမ္းပူပူနဲ႕လည္းလိုက္သလို၊
စိမ္႔ေနေအာင္ေအးတဲ႔ဘီယာ၊ ဒါမွမဟုတ္ အြန္သည္ရုတ္ဒ္ ေလးတစ္ခုခုနဲ႕ဆို ….မိုက္မွ မိုက္။
(^_-)-☆)
သြားစားမယ္႔ အေဖၚ
ဒီစေန တနဂၤေႏြမွာ
“သူ” နဲ႕အတူ သြားစားႀကည္႔ပါလား။ ပါဆယ္၀ယ္ျပီး စားလည္း မဆိုးဘူး။
တိုက်ိဳမွာေနတာ
မဟုတ္ဘူးဆိုရင္ေတာ႔ ၊ ဒီတစ္ခါ တိုက်ိဳ ဆိုက္ဆီး sightseeing ေန႕မွာ တူတူ ၀ယ္စားႀကမယ္ေလ။
ေအာ္ ၊ “သူ” နဲ႔
ႏွစ္ေယာက္ထဲပဲသြားေတာ႔မယ္ ဟုတ္လား။ ဒါဆိုရင္ ဒါေလးေတာ႔ ထပ္ေျပာလိုက္ပါရေစဦးေနာ္။
ဆိုင္နံမယ္က တရုတ္နံမည္
「永祥生煎館」ယြမ္လွွ်အမ္ရွဲမ္းရွဲမ္းကြမ္။
ဒီေပါက္စီေလးကိုေတာ႔
「小龍包」ေရွာလြန္းေပါင္ လို႕ေခၚပါတယ္တဲ႕။
ဓါတ္ပံုေတြကို အင္တာနက္က ကူးယူပါတယ္။
11 comments:
ဒီ 小龍包 က ေအာက္က ၾကြပ္ေနတာ အဆန္းဘဲ အစ္မရဲ႕။
အဲဒါနဲ႕ 小龍包 နဲ႕ 水餃子 နဲ႕ဘာကြာလဲဟင္ အစ္မ။ 小龍包 ကိုေရထဲထည့္ရင္ 水餃子ျဖစ္တာလား...ဟီးးးးး ေသခ်ာမသိလုိ႕ ;)
PS:"သူ"မရွိတဲ့သူေတြကဘယ္သူနဲ႕သြားရမလဲဟင္... ;P
မယ္ခြန္ေရ။
ေတာ္႔ ေမးခြန္းက ေရွာ႔ကြက္ရွင္ျဖစ္ေနတယ္ရွင္႔။
ေပါက္စီ၊ဖက္ထုပ္ျပဳတ္၊ဖက္ထုပ္ေႀကာ္၊
အသားေပါင္း ေတြဆိုျပီး ေပါက္ေဖၚစာေတြက လည္း မ်ားပါ႔ေအ။
က်ဳပ္သိသေလာက္ ပြါးႀကည္႔မယ္ေတာ္။
ဂ်ပန္လို (မန္းဂ်ဴး)၊ ကိုရီးယားလို (မန္းတိုး) ဆိုလား။သူက ေပါက္စီ အရြယ္ႀကီး၊ ဌာပနာႀကီး၊ ေပါင္း၍စားနည္းျဖင္႔စားသည္ ေပါ႕။
(ေဂ်ာဇာ႔) အရြယ္ေသး၊ ဌာပနာေသး၊ ေပါက္စီနဲ႔ ယွဥ္ရင္အသားပါး။ အိုးကပ္ေႀကာ္နည္း၊ ျပဳတ္၍စားနည္း ျဖင္႔စားသည္။
(ေရွာလြန္းေပါင္) ေပါက္စီလိုလည္း အသားမထူ၊ ေဂ်ာဇာ႔လိုလည္းအသားမပါး။
သူတို႕ႏွစ္ခုႀကားက အရြယ္။ ထူးတာက သူ႕အလံုးအျပည္႔ အသားအခ်ိိဳရည္ ပါတာေပါ႕။
ဒီလိုပဲ တိုတိုတုတ္တုတ္ ကိုယ္ထင္သလို အေျဖထုတ္လိုက္တယ္ ေတာ္ေရ႕။
တဆိတ္။ ။ “သူ”မရွိတာ၊ က်ဳပ္လည္း မသိရပါဘူး။ ေရးခ်လိုက္မိတယ္။ ဒီေမးခြန္းေတာ႔ အေျဖရႀကပ္တယ္ေအ။
ေကာင္းမယ္႔ပံုပဲေနာ္..ႀကိဳက္မွာေသခ်ာတယ္
စူးႏြယ္ေလး
အားးးးးးးးးးးးး
မတ္ခ်ိကို ခ်ဳပ္ေနတာပဲ။ လမ္းမွားပီး ဂ်ပန္ေရာက္လာရင္ အစ္မလိုက္ေကၽြး
အဲဒါပဲေကာင္းမယ္
အမရဲ႕ ေခါင္းစဥ္ကို ဖတ္တာနဲ႔တင္ ထူးျခားေနတဲ့ မုန္႔တစ္မ်ိဳးလို႔ ေတြးမိတယ္။ ေသေသခ်ာခ်ာ ဖတ္သြားတယ္။ အျပင္ကကြ်တ္ၿပီး အထဲကေပ်ာ့ၿပီး ခ်ိဳေအးတဲ့ ေရခဲမုန္႔ေက်ာ္ေတာ့ ရန္ကုန္ million coin မွာစားဖူးတယ္အမေရ း)
ညီမ ေကာင္းမြန္ဝင္း ေရ
အေျပာေကာင္း အေရးေကာင္းတာ နဲ႕ဘဲ အခုခ်က္ျခင္း ဘဲ ဂ်ပန္ကိုလာၿပီး ေပါက္စီ စားဘို႕ ျပင္ရမလုိလို ျဖစ္ေနၿပီ ညီမ ေရ ဒါနဲ႕ ဟိုဟာ ေလး နဲ႕ျမီးရင္ လည္း အေတာ္လိုက္ဆို
ခင္မင္စြာျဖင္႔
အမေရႊစင္
စိတ္၀င္စားစရာေပါက္စီပါပဲ။ ေပါက္စီစားနည္း သင္တန္း
ေပးတာေက်းဇူးပါပဲ။ တေန ၾကံဳခဲ့ရင္ စားၾကည့္ခ်င္ပါတယ္။
အေပၚကေပ်ာ့ ရင္ မၾကိဳက္ဘူးဗ် ေအာက္ကၾကြပ္ဆိုေတာ့ ဘယ္လိုၾကီးလဲဟင္ စားဖူးေပါင္ဗ်ာ ေပ်ာ့တူးမနပ္ေတာ့ စားဖူးတယ္
ကုိေရႊဂ်ပန္ေတြကေတာ့ ထြင္ပါ့ဗ်ာ စည္းစိမ္လည္း ဒီတခါ ေကာက္ညွင္း ေပ်ာ့တူးမနပ္ေလးျဖစ္ရင္ မိတ္အင္ဂ်ပန္လိုေျပာမယ္
ခင္တဲ့
seesein
အဲဒီမုန္႔ကုိစားခ်င္ေနတာ ၾကာျပီ။ အခုဆို စားနည္း သိသြားျပီ။ သြားနည္းလည္း သိသြားျပီ..။ မထူးပါဘူး မမြန္နဲ႔ပဲ သြားပါရေစ.. ဟိုဟာေလးစားျပီး ဟိုဒင္းေလးျမည္း လုပ္မယ္ေလ :D
မ
တခါမွစားဖူးဘူးေနာ္
ေကာင္းမဲ႕ပုံေလး
အထဲမွာအခ်ိဳရည္ၿပည္႕ေနေတာ႕
အမဲစြပ္ပ္ေလးကလည္းရွယ္ပဲ
:)))
ကဲ..... ဂ်ပန္လာရင္ တကယ္ေကၽြးမွာလားေနာ္
ေပါက္စီေလးက စားခ်င္စရာဘဲ။
ကိုက္လိုက္ရင္ အခ်ိဳရည္ေလးက အိခနဲေနမွာ
မဟုတ္ရင္လဲ ပါဆယ္ေလးပို႕လိုက္ပါလား
ေၾကာ္ျငာေကာင္းလြန္းေတာ႕ စားဖူးခ်င္လို႕ပါ း)
Post a Comment